Goto main content

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Mijnen en andere wapens

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.

HI

De evolutie van het aantal burgerslachtoffers in gewapende conflicten is verbluffend. Terwijl burgers een eeuw geleden nog 10 % van het totaal aantal doden van een oorlog uitmaakten, steeg dit aandeel naar 50 % tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot een onwaarschijnlijke 90 % in conflicten die vandaag plaatsvinden. “De voorbije 12 jaar zijn meer dan 290.000 burgers gedood of verwond als gevolg van bombardementen van dorpen en steden”, zegt Anne Héry, Directeur van de beleidsdienst van Handicap International. In landen als Syrië, Jemen, Palestina, Ethiopië en Oekraïne zijn dichtbevolkte gebieden systematisch het doelwit van gewapend geweld.”


Een nieuw internationaal akkoord moet een einde maken aan deze wreedheden. Het houdt concreet in dat enerzijds burgers beter worden beschermd via beperkingen op het gebruik van bepaalde wapens in gebieden waar burgers wonen. Anderzijds moeten overheden slachtoffers beter bijstaan en ook beschadigde en vernietigde civiele infrastructuur heropbouwen. “Dat meer dan 60 landen dit verdrag zullen ondertekenen schenkt hoop voor de toekomst. Ook enkele landen met een aanzienlijke militaire aanwezigheid in de wereld, zoals de Verenigde Staten, gaan akkoord.”


Het akkoord werd officieel voorgesteld tijdens een internationale conferentie in Dublin. Dat de Ierse hoofdstad het toneel is van deze bijeenkomst is niet toevallig. Het is Ierland dat de rol van voortrekker op zich nam tijdens de 3 jaren van onderhandelingen tussen de verschillende landen.

En nu?


Het blijft uiteraard niet bij een handtekening. De deelnemende landen zijn nu verplicht om de overeengekomen maatregelen om te zetten in nationale wetgeving, waardoor ze vanaf dan wettelijk gebonden zijn bij het gebruik van wapens in dichtbevolkte gebieden. Handicap International en haar partners van het International Netwerk Explosieve Wapens (INEW) volgen dit proces nauwgezet op. Via de Explosive Weapons Monitor zullen militaire acties telkens onder de loep worden genomen en eventuele overtredingen worden gerapporteerd.
Het akkoord van Dublin is alweer een historische moment ter bescherming van burgers en voor de geschiedenis van Handicap International. Na het Verdrag van Ottowa in 1997, dat zorgde voor een verbod op antipersoonsmijnen, en het Verdrag van Oslo in 2008, dat een het gebruik van clustermunitie illegaal maakte, vieren we opnieuw een internationale overeenkomst dat onder meer dankzij lobbywerk van Handicap International gerealiseerd werd.

 

De landen die het akkoord ondertekenden:
Albanië, Duitsland, Andorra, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Bulgarije,  Kaapverdië, Cambodja, Canada, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Comoren, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, Ecuador, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Guatemala, Guyana, Hongarije, Vaticaanstad, Indonesië, Italië, Ierland, Ivoorkust, IJsland Japan, Kenia, Kiribati, Koeweit, Laos, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Malediven Maleisië, Malawi, Malta, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Palau, Palestina, Nederland, Peru, Filipijnen, Portugal, Zuid-Korea, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, El Salvador, Saint-Vincent en de Grenadines, San Marino, Senegal, Servië, Sierra Leone, Slovakije, Slovenië, Somalië, Spanje, Sweden, Zwitserland, Togo, Turkije, Uruguay

Gepubliceerd op: 17 november 2022

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.