Goto main content

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Preventie

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.

HI

De evolutie van het aantal burgerslachtoffers in gewapende conflicten is verbluffend. Terwijl burgers een eeuw geleden nog 10 % van het totaal aantal doden van een oorlog uitmaakten, steeg dit aandeel naar 50 % tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot een onwaarschijnlijke 90 % in conflicten die vandaag plaatsvinden. “De voorbije 12 jaar zijn meer dan 290.000 burgers gedood of verwond als gevolg van bombardementen van dorpen en steden”, zegt Anne Héry, Directeur van de beleidsdienst van Handicap International. In landen als Syrië, Jemen, Palestina, Ethiopië en Oekraïne zijn dichtbevolkte gebieden systematisch het doelwit van gewapend geweld.”


Een nieuw internationaal akkoord moet een einde maken aan deze wreedheden. Het houdt concreet in dat enerzijds burgers beter worden beschermd via beperkingen op het gebruik van bepaalde wapens in gebieden waar burgers wonen. Anderzijds moeten overheden slachtoffers beter bijstaan en ook beschadigde en vernietigde civiele infrastructuur heropbouwen. “Dat meer dan 60 landen dit verdrag zullen ondertekenen schenkt hoop voor de toekomst. Ook enkele landen met een aanzienlijke militaire aanwezigheid in de wereld, zoals de Verenigde Staten, gaan akkoord.”


Het akkoord werd officieel voorgesteld tijdens een internationale conferentie in Dublin. Dat de Ierse hoofdstad het toneel is van deze bijeenkomst is niet toevallig. Het is Ierland dat de rol van voortrekker op zich nam tijdens de 3 jaren van onderhandelingen tussen de verschillende landen.

En nu?


Het blijft uiteraard niet bij een handtekening. De deelnemende landen zijn nu verplicht om de overeengekomen maatregelen om te zetten in nationale wetgeving, waardoor ze vanaf dan wettelijk gebonden zijn bij het gebruik van wapens in dichtbevolkte gebieden. Handicap International en haar partners van het International Netwerk Explosieve Wapens (INEW) volgen dit proces nauwgezet op. Via de Explosive Weapons Monitor zullen militaire acties telkens onder de loep worden genomen en eventuele overtredingen worden gerapporteerd.
Het akkoord van Dublin is alweer een historische moment ter bescherming van burgers en voor de geschiedenis van Handicap International. Na het Verdrag van Ottowa in 1997, dat zorgde voor een verbod op antipersoonsmijnen, en het Verdrag van Oslo in 2008, dat een het gebruik van clustermunitie illegaal maakte, vieren we opnieuw een internationale overeenkomst dat onder meer dankzij lobbywerk van Handicap International gerealiseerd werd.

 

De landen die het akkoord ondertekenden:
Albanië, Duitsland, Andorra, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Bulgarije,  Kaapverdië, Cambodja, Canada, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Comoren, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, Ecuador, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Guatemala, Guyana, Hongarije, Vaticaanstad, Indonesië, Italië, Ierland, Ivoorkust, IJsland Japan, Kenia, Kiribati, Koeweit, Laos, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Malediven Maleisië, Malawi, Malta, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Palau, Palestina, Nederland, Peru, Filipijnen, Portugal, Zuid-Korea, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, El Salvador, Saint-Vincent en de Grenadines, San Marino, Senegal, Servië, Sierra Leone, Slovakije, Slovenië, Somalië, Spanje, Sweden, Zwitserland, Togo, Turkije, Uruguay

Gepubliceerd op: 17 november 2022

Meer over dit onderwerp

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia
© C. Maldonado / HI
Hulpverlening Preventie

Geweld in Colombia veroorzaakt grootste humanitaire crisis in decennia

Handicap International staat ontheemde bevolking bij met revalidatiezorg en psychologische ondersteuning na oplaaiend geweld.

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

Oekraïne wil uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen stappen Preventie

Oekraïne wil uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen stappen

‘België moet reageren tegen deze beslissing’

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB