Goto main content

Michée, de "kangoeroebaby"

Gezondheid
Democratische Republiek Congo

Mevrouw Tsimba beviel in het Referentiecentrum voor Moeder- en Kindgezondheid in Bumbu (Kinshasa). Sinds 2010 is het centrum een van de partners van Handicap International die de oorzaken van handicaps bij moeders en kinderen wil voorkomen. Elke week komen 35 mama’s naar het centrum om er te bevallen. De baby van mevrouw Tsimba zal aangepaste zorg krijgen omdat hij te weinig weegt bij de geboorte.

Mevrouw Tsimba haar babytje Michée, in de kangaroe-eenheid

Sinds 2010 is het Referentiecentrum voor Moeder- en Kindgezondheid in Bumbu een van de partners van Handicap International. Het project van Handicap International en haar partners wil de oorzaken van handicaps bij mama’s en heel jonge kinderen voorkomen.. Iedere week komen 35 mama's naar het centrum om er te bevallen.

 

Mevrouw Tsimba is een van hen.

Aan de vooravond schonk ze het leven aan haar derde kind, een jongetje dat ze Michée heeft genoemd. "Hij heeft dezelfde voornaam als zijn papa." De bevalling verliep zeer goed . Nochtans liggen Michée en zijn mama niet in een van de zalen waar de andere moeders uitrusten.

De baby weegt slechts 1,9 kg. Hij en zijn mama werden in de gloednieuwe kangoeroe-eenheid geplaatst, die in het gezondheidscentrum door Handicap International in het leven werd geroepen. Mevrouw Abonsone, de hoofdverpleegster van de kraamafdeling, legt uit: "De mama zal meerdere keren per dag twee uur huid-op-huidcontact hebben met de baby totdat hij meer dan 2 kg weegt. Door de talrijke stroomonderbrekingen in Kinshasa kunnen kinderen die te vroeg geboren zijn of die te weinig wegen bij de geboorte niet in de couveuse liggen."

De kangoeroemethode is welbekend en wordt toegepast in geïndustrialiseerde landen, vooral bij te vroeg geboren kinderen. Deze methode is speciaal aangepast aan situaties zoals in Congo, aangezien het een eenvoudige en goedkope oplossing is. Voor zuigelingen die te weinig wegen bij de geboorte, zoals Michée, vermindert deze methode de kans op sterfte, ernstige ziektes en infecties, en maakt ze een korter ziekenhuisverblijf mogelijk.

Bij de renovatie van de kraamafdeling van het centrum van Bumbu heeft Handicap International dus een klein bijgebouw opgezet met twee bedden, die gescheiden worden door gordijnen, waar mama's en kinderen kunnen genieten van de nodige rust en privacy. De studenten die stage lopen in het centrum zijn eveneens opgeleid voor deze behandeling. Op die manier zullen ze deze techniek kunnen toepassen in de toekomst.

Maar op dit ogenblik lijkt de kleine Michée te genieten van de warmte in de armen van zijn mama.

Meer over dit onderwerp

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Beperkte toegang tot gezondheidszorg door oorlog in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Gezondheid Noodhulp

Beperkte toegang tot gezondheidszorg door oorlog in Oekraïne

Twee jaar na de invasie van Rusland nemen de gezondheidsbehoeften van personen in Oost-Oekraïne enorm toe.