"Mijn toekomst? Anderen helpen!"
Stéphanie volgt een opleiding tot revalidatietechnicus, georganiseerd door Handicap International. De opleiding is de eerste in haar soort in Haïti, een land waar de revalidatiebehoeften enorm zijn. “Wanneer ik bij mijn patiënten ben, heb ik het gevoel dat ik écht een verschil kan maken."
Stéphanie volgt een opleiding tot revalidatietechnicus, georganiseerd door Handicap International. De opleiding is de eerste in haar soort in Haïti, een land waar de revalidatiebehoeften enorm zijn. “Wanneer ik bij mijn patiënten ben, heb ik het gevoel dat ik écht een verschil kan maken."
Stéphanie Charlotin is iemand die bergen kan verzetten. Ze is bijzonder leergierig en enthousiast over alles wat ze sinds het begin van de opleiding in Port-au-Prince al geleerd en meegemaakt heeft. Als afgestudeerd revalidatietechnicus zal ze later vooral bezig zijn met de medisch-technische aspecten van revalidatie en de ondersteuning of vervanging van functionaliteiten bij mensen met een handicap tijdens het revalidatieproces.
"Toen ik over deze opleiding hoorde, schreef ik me meteen in. Daarna moest ik de selectieprocedure doorlopen en dat lukte … met succes!” zegt Stéphanie. Ze werd een van de 36 personen uit een honderdtal kandidaten die werden toegelaten tot de opleiding. "In het begin vond ik het wel moeilijk om de hele dag les te volgen, huiswerk te maken en te studeren om de terminologie onder de knie te krijgen”, geeft Stéphanie toe. “Maar nu haal ik veel plezier uit het bestuderen van de anatomie, de verschillende spieren en bewegingen."
Realiteit onder ogen zien
De 2-jarige opleiding vindt plaats in de kantoren van Healing Hands for Haiti (een van de lokale partners van Handicap International in Port-au-Prince), maar de studenten maken ook al op de werkvloer kennis met het beroep van revalidatietechnicus. Na twee maanden les zijn er steeds twee maanden stage in ziekenhuizen en ngo's. "De stage vind ik het leukste gedeelte", zegt Stéphanie. "Het voelt goed om anderen te helpen. Ik vind het heel belangrijk dat ik patiënten kan ontmoeten, naar hen kan luisteren en met hen kan praten. Ik ben nog maar 21 jaar, maar wanneer ik bij mijn patiënten ben, heb ik het gevoel dat ik écht een verschil kan maken."
Tijdens hun stages kunnen de studenten hun opgedane kennis in de praktijk omzetten en het belang van revalidatie voor de patiënten met eigen ogen observeren. Tegelijk worden de studenten meteen geconfronteerd met de realiteit van gewonde patiënten die het ziekenhuis binnenkomen. "Tijdens een van mijn stages moest ik een 9-jarig jongetje met brandwonden over 60% van zijn lichaam verzorgen. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Een harde situatie, maar ik ben blij dat ik hem kon helpen."
Binnenkort geen tekort
In maart 2015 krijgen Stéphanie en haar studiegenoten hun diploma van revalidatietechnicus. Daarna kunnen ze aan de slag in medische teams en kunnen ze het advies van kinesitherapeuten en/of dokters opvolgen om hun patiënten zo veel mogelijk comfort te bieden. Dit is welkome professionele kennis voor Haïti, een land dat al lang met een enorm gebrek aan revalidatiediensten kampt. Zo telde het voor de aardbeving van 12 januari 2010 amper 13 erkende kinesitherapeuten, van wie de helft in het buitenland woonde.
Begin 2012 konden Haïtiaanse studenten zich voor het eerst in hun eigen land inschrijven voor een revalidatieopleiding, georganiseerd door Handicap International. Twee verschillende soorten revalidatieopleidingen komen aan bod: een 2-jarige opleiding voor revalidatietechnici en een 2,5-jarige opleiding voor orthopedische technici. Tegen eind 2015 zal Haïti 70 erkende revalidatietechnici en 24 erkende orthopedische technici tellen. Zij zullen medische zorgen kunnen verlenen aan mensen met een handicap (in 2012 ongeveer 1 miljoen mensen in Haïti), en dan vooral aan mensen die na de aardbeving één of meerdere ledematen verloren.