Goto main content

Mosoel: bijna 100.000 mensen ontheemd

Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp
Irak

Het aantal ontheemden in Irak blijft stijgen sinds de start van het offensief op Mosoel. In twee maanden tijd zijn bijna 100.000 mensen de stad ontvlucht. De winter maakt de levensomstandigheden voor hen extra hard. Handicap International is ter plaatse om hulp te bieden.

Een kleine jongen met helblauwe vest kijkt in de lens tegen de achtergrond van een straat in het kamp waar langs beide kanten een rij tenten staan

Het aantal ontheemden in Irak blijft stijgen sinds de start van het offensief op Mosoel. In twee maanden tijd zijn bijna 100.000 mensen de stad ontvlucht. De winter maakt de levensomstandigheden voor hen extra hard. Handicap International is ter plaatse om hulp te bieden.

Op 17 oktober startten Iraakse en Koerdische strijdkrachten hun offensief om de Iraakse stad Mosoel terug in handen te krijgen. Het oorlogsgeweld heeft in twee maanden tijd al bijna 100.000 mensen in Mosoel en omstreken op de vlucht doen slaan.

“Het aantal ontheemde mensen neemt elke dag toe”, zegt Maud Bellon, die de noodhulpacties van Handicap International ter plaatse coördineert. “Ongeveer 80% van de mensen zoekt hun toevlucht in kampen. Een minderheid kan terecht in de gemeentes in de buurt, bij familieleden die daar reeds leven.”

Handicap International startte midden november een specifieke noodhulpactie voor de ontheemden van Mosoel. “We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen. We zijn aanwezig in de kampen en trekken er rond van tent tot tent om de meest kwetsbare mensen te identificeren en te helpen. We willen er zeker van zijn dat niemand vergeten wordt”, zegt Maud Bellon.

De coördinatrice benadrukt dat de omstandigheden in de kampen met het intreden van de winter nog harder zijn geworden. 

De dreiging van achtergebleven explosieven 

Voor onze organisatie zijn tientallen kinesitherapeuten, sociaal werkers en psychosociaal werkers aan de slag die kinesitherapie en psychosociale ondersteuning bieden. We sturen ook sensibiliseringswerkers op pad, die de mensen informeren over het gevaar van achtergebleven mijnen en explosieve oorlogsresten, die een bedreiging vormen voor de ontheemden.

Sinds de belegering van Mosoel zijn al meer dan 1.000 mensen al vluchtend gewond geraakt door vuurwapens en explosieve wapens, waaronder mijnen. “Ook als de ontheemden naar huis teruggaan omdat de rust is weergekeerd, komen ze terecht op plaatsen waar explosieven zijn achtergebleven. Ze moeten dus weten wat de gevaren zijn en hoe ze moeten handelen om de risico’s op een ongeval te verminderen” aldus Maud Bellon.

Handicap International houdt daarnaast ook niet-technisch onderzoek in gebieden waar mogelijks explosieven liggen en ontmijnt de gevaarlijke gebieden. Daarnaast ondersteunen we gezondheidscentra door o.a. materiaal te leveren en personeel op te leiden en geven we training aan andere humanitaire organisaties over de inclusie van personen met een handicap in hun werk.

 

[1] OCHA, 9 december 2016.

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?