Goto main content

Mosoel: stad bezaaid met 8 miljoen ton explosieven

Mijnen en andere wapens
Irak

1 jaar na de bevrijding van Mosoel maakt 8 miljoen ton explosieve resten de stad nog steeds levensgevaarlijk. Nu duizenden gewonden verzorging zoeken en meer dan 300 000 ontheemden nog steeds in kampen en bij gastgemeenschappen leven, is Mosoel bezaaid met explosieve oorlogsresten en dus een tikkende tijdbom.

Een man die zijn beide benen geamputeerd zag, ligt op een ziekenhuisbed terwijl hij oefeningen doet met een kinesist van HI.

1 jaar na de bevrijding van Mosoel maakt 8 miljoen ton aan explosieve resten de stad nog steeds levensgevaarlijk. Nu duizenden gewonden verzorging zoeken en meer dan 300 000 ontheemden nog steeds in kampen en bij gastgemeenschappen leven, is Mosoel bezaaid met explosieve oorlogsresten en dus een tikkende tijdbom.

Nooit eerder zo veel explosieven

Tussen oktober 2016 en juli 2017 kreeg Mosoel meer dan 1700 luchtbombardementen en 2800 ontploffingen over zich heen. Het resultaat is een ongeziene hoeveelheid achtergebleven explosieve oorlogsresten. Bovendien plaatste Islamitische Staat duizenden boobytraps met zelfgemaakte springtuigen in de stad. In het enige ziekenhuis in de Al-Shifa-wijk werden maar liefst 1 500 explosieve oorlogsresten teruggevonden.

Ook vandaag nog vinden talloze ongevallen plaats en liggen hele buurten van de stad bezaaid met explosieven, waardoor ze ontoegankelijk zijn. Sinds 10 juli 2017 kreeg Handicap International melding van 127 ongevallen en 186 slachtoffers in de provincie Ninive. In werkelijkheid ligt dat cijfer ongetwijfeld nog hoger, gezien de onnauwkeurige telling van de slachtoffers.

Burgers zijn grootste slachtoffers

De gevolgen voor de burgers zijn niet te overzien: naast de dodelijke slachtoffers ook veel ernstige verwondingen, permanente handicaps, amputaties ... Tussen 10 juli 2017 en 15 maart 2018 konden 1 225 personen terecht bij Handicap International voor revalidatiezorg. 34 % onder hen raakte gewond tijdens het conflict, 86 % van die verwondingen viel toe te schrijven aan explosieven.

Bovendien belet de extreme hoeveelheid explosieve oorlogsresten in de stad de bevolking opnieuw het normale leven op te pikken na jaren van beproeving. In mei gaf 57 % van de ontheemden uit het district Ninive aan nog geen terugkeer naar huis te overwegen. 22 % van hen haalde als reden daarvoor de aanwezigheid van zelfgemaakte explosieven aan.

“De ontmijning en heropbouw van Mosoel zal jaren duren.”

Handicap International roept de internationale gemeenschap vandaag op om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Mosoel kent een van de hoogste concentraties aan mijnen ter wereld als gevolg van de buitensporige aanvallen en het hoge aantal boobytraps met zelfgemaakte springtuigen.

"De stad moet dringend ontmijnd worden, en de bevolking moet gesensibiliseerd worden voor de dreiging van explosieve oorlogsresten. Wij zijn actief op het terrein, maar het zijn de staten die de ontmijningsacties op lange termijn moeten steunen", benadrukt Thomas Hugonnier, verantwoordelijke voor de ontmijningsacties van Handicap International.

"De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om de hindernissen weg te werken die de getraumatiseerde bevolking uit Mosoel beletten het normale leven te hervatten", voegt hij er nog aan toe.
 

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.