Goto main content

Muhindo Binyuke (44 jaar)

Democratische Republiek Congo
Muhindo noemt zichzelf de gelukkigste man op aarde. Dankzij zijn prothese en de geitenkwekerij die hij zal starten, hoopt hij eindelijk weer een vrouw te vinden en te hertrouwen.

Muhindo noemt zichzelf de gelukkigste man op aarde. Dankzij zijn prothese en de geitenkwekerij die hij zal starten, hoopt hij eindelijk weer een vrouw te vinden en te hertrouwen.

2006. Muhindo gaat zoals elke dag met zijn beste vriend naar het veld om er te werken. Ze hebben er geen flauw benul van dat er mijnen op hun stuk grond liggen. Het is Muhindo die op de mijn trapt. Zijn been wordt eraf geblazen. Zijn vriend overleeft het ongeval niet.

Tijdens de maand die Muhindo in het ziekenhuis doorbrengt, ruïneren zijn twee kinderen zijn zorgvuldig opgebouwd handeltje. Ze hebben zijn voorraad opgegeten. De twee staan er dan ook alleen voor want hun moeder is gestorven tijdens de bevalling van een derde kind.

Muhindo (over)leeft van dag tot dag en krijgt af en toe hulp van de buren om zichzelf, zijn dochter van 12 en zijn 1-jarige kleinkind te onderhouden. De buren betalen het schoolgeld voor zijn dochter. Maar een luxeleven heeft hij niet. Er is zelfs geen matras in huis.

Zijn grote frustratie is dat hij niet kan hertrouwen omdat hij er het geld niet voor heeft. Hij moet 14 geiten of 600 dollar kunnen geven en dat heeft hij niet. Het is niet zijn handicap die het onmogelijk maakt. Het is het gebrek aan geld. Daarvan is hij overtuigd.

Dat was tot voor kort. Intussen heeft Handicap International Muhindo een matras en andere huishoudspullen gegeven. En nu, in het revalidatiecentrum van Goma, straalt het optimisme van zijn gezicht. Handicap International heeft hem naar het centrum gebracht zodat hij er een prothese kan krijgen. En die heeft hij sinds gisteren. ‘Ik stap! Ik stap!’, zegt hij een tiental keer. Hij kijkt al uit naar de reacties in het dorp. ‘De mensen, die ervoor geen interesse voor mij toonden, zullen hun ogen niet geloven als ze mij zien stappen zonder krukken.’

Muhindo kreeg ook al het nodige om een geitenkwekerij te beginnen. Hij zal dus weer werken. En een huis bouwen. En het allerbelangrijkste, zo grijnst hij: ‘ik zal een vrouw vinden en hertrouwen.’

Meer over dit onderwerp

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil
© T. Freteur / HI
Integratie

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil

Daïsane werd geboren met klompvoeten. Ze kreeg een aangepaste rolstoel van Handicap International, waardoor ze zich opnieuw zelfstandig kan verplaatsen en met haar klasgenootjes kan spelen.

 

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Belgische steun maakt het verschil
© Thomas Freteur/HI
Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Belgische steun maakt het verschil

Kinshasa telt vandaag de dag een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen, waaronder bijna 300 000 kinderen met een matige tot ernstige beperking. Handicap International heeft er dankzij vooral Belgische steun verschillende projecten uitgerold om de levenskwaliteit van de mensen met een beperking te verbeteren.