Meteen naar de inhoud

Muhindo Binyuke (44 jaar)

Democratische Republiek Congo
Muhindo noemt zichzelf de gelukkigste man op aarde. Dankzij zijn prothese en de geitenkwekerij die hij zal starten, hoopt hij eindelijk weer een vrouw te vinden en te hertrouwen.

Muhindo noemt zichzelf de gelukkigste man op aarde. Dankzij zijn prothese en de geitenkwekerij die hij zal starten, hoopt hij eindelijk weer een vrouw te vinden en te hertrouwen.

2006. Muhindo gaat zoals elke dag met zijn beste vriend naar het veld om er te werken. Ze hebben er geen flauw benul van dat er mijnen op hun stuk grond liggen. Het is Muhindo die op de mijn trapt. Zijn been wordt eraf geblazen. Zijn vriend overleeft het ongeval niet.

Tijdens de maand die Muhindo in het ziekenhuis doorbrengt, ruïneren zijn twee kinderen zijn zorgvuldig opgebouwd handeltje. Ze hebben zijn voorraad opgegeten. De twee staan er dan ook alleen voor want hun moeder is gestorven tijdens de bevalling van een derde kind.

Muhindo (over)leeft van dag tot dag en krijgt af en toe hulp van de buren om zichzelf, zijn dochter van 12 en zijn 1-jarige kleinkind te onderhouden. De buren betalen het schoolgeld voor zijn dochter. Maar een luxeleven heeft hij niet. Er is zelfs geen matras in huis.

Zijn grote frustratie is dat hij niet kan hertrouwen omdat hij er het geld niet voor heeft. Hij moet 14 geiten of 600 dollar kunnen geven en dat heeft hij niet. Het is niet zijn handicap die het onmogelijk maakt. Het is het gebrek aan geld. Daarvan is hij overtuigd.

Dat was tot voor kort. Intussen heeft Handicap International Muhindo een matras en andere huishoudspullen gegeven. En nu, in het revalidatiecentrum van Goma, straalt het optimisme van zijn gezicht. Handicap International heeft hem naar het centrum gebracht zodat hij er een prothese kan krijgen. En die heeft hij sinds gisteren. ‘Ik stap! Ik stap!’, zegt hij een tiental keer. Hij kijkt al uit naar de reacties in het dorp. ‘De mensen, die ervoor geen interesse voor mij toonden, zullen hun ogen niet geloven als ze mij zien stappen zonder krukken.’

Muhindo kreeg ook al het nodige om een geitenkwekerij te beginnen. Hij zal dus weer werken. En een huis bouwen. En het allerbelangrijkste, zo grijnst hij: ‘ik zal een vrouw vinden en hertrouwen.’

Meer over dit onderwerp

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga
HI
Integratie

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga

La Vie is een 18-jarige Congolees met dwerggroei. Dat weerhield hem er niet van om aan de slag te gaan bij ons EMIR-interventieteam en zijn steentje bij te dragen aan de infrastructuurwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.