Meteen naar de inhoud

Nieuw project maakt ondervoede kinderen in Sahel weerbaar

Gezondheid
Burkina Faso Mali Niger
Omdat ondervoede kinderen zich fysiek en mentaal moeilijker ontwikkelen en dus extreem kwetsbaar zijn, is Handicap International in de Sahel een regionaal project gestart dat die kinderen weerbaarder moet maken. Twee jaar lang zal het in Mali, Burkina Faso en Niger de gevolgen van ondervoeding proberen in te perken.

Omdat ondervoede kinderen zich fysiek en mentaal moeilijker ontwikkelen en dus extreem kwetsbaar zijn, is Handicap International in de Sahel een regionaal project gestart dat hen weerbaarder moet maken. Twee jaar lang zet onze organisatie zich in om de gevolgen van ondervoeding in Mali, Burkina Faso en Niger in te perken.

Door een tekort aan essentiële mineralen en vitaminen ontwikkelen kinderen zich minder goed en kunnen ze op lange termijn beperkingen ontwikkelen. Ondervoeding is dus niet alleen levensbedreigend, het heeft ook een grote impact op de levenskwaliteit.

“Kinesitherapie bij ondervoede kinderen heeft al vaak zijn nut bewezen”, zegt Eric Weerts, urgentie- en revalidatiespecialist bij Handicap International. “Sterk verzwakte kinderen moeten hun motoriek terugvinden en normaal kunnen groeien. Daarom moeten we de behandeling tegen ondervoeding (met voedingssupplementen) combineren met kiné-behandelingen die tekenen van verstoorde groei kunnen blootleggen.”

Het regionale project dat Handicap International in september 2015 opstartte in de Sahel, biedt niet alleen dit luik van ‘ontwakings-kinesitherapie’ voor kinderen, er is ook een psychologisch luik. Bij ondervoede kinderen is emotioneel herstel net zo belangrijk als fysiek herstel. “Moeders nemen vaak afstand van hun kind als ze zien dat het ondervoed is en als ze denken dat het gaat sterven. Dit belemmert dan weer de ontwikkeling van de motoriek", weet Eric Weerts.

"Daarom stimuleren we de mentale en fysieke band (knuffelen, aanraken) tussen moeder en kind. Door die behandeling kan het kind soms op korte tijd een grote vooruitgang maken in zijn motorische ontwikkeling, zeker jonge kinderen kunnen soms een sprong maken van een aantal maanden. Zo gebeurt het dat een kindje plots wel kan lopen of kruipen, vaardigheden die dan normaal zijn op die leeftijd.”

De Sahel: een kwetsbare regio

Ondervoeding is een constant probleem in de Sahel regio dat heel vaak wordt geplaagd door droogte. In sommige streken van Niger en Burkina Faso is het risico op voedseltekort dit jaar groter omdat vluchtelingen uit Mali zich gevestigd hebben in dorpen die het hoe dan ook moeilijk hebben om iedereen van genoeg voedsel te voorzien. En in het noorden van Mali leeft volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN liefst één op drie gezinnen in voedselonzekerheid.

Met financiële steun van de Belgische overheid kon Handicap International het project ESSPOIR opstarten, waarbij kinderen uit de Sahel regio worden gestimuleerd en beschermd. [1] Zodra ze meer weerbaar zijn, helpen we hen om zich weer in de gemeenschap te integreren.

Het project duurt twee jaar en wordt geleid vanuit Niamey. Om de duurzaamheid te garanderen, zal Handicap International nauw samenwerken met de bestaande gezondheidsstructuren en zal het opleidingen geven aan gezondheidsmedewerkers en voedingsspecialisten. Samen met de overheden zal er ook worden gewerkt aan de reactiviteit van de gezondheidsinstellingen, zodat zij in de toekomst snel kunnen ingrijpen als er zich een voedselcrisis aandient.


[1] Les Enfants malnutris du Sahel sont Stimulés, Protégés, Orientés et Intégrés dans leur communauté devenue plus Résiliente

Meer over dit onderwerp

Handicap International en de strijd tegen Covid-19
© Patrick Meinhardt / HI
Gezondheid Noodhulp

Handicap International en de strijd tegen Covid-19

Hoewel het epicentrum van de Coronaviruspandemie zich nu in Europa bevindt, blijft het virus zich verspreiden over alle landen en continenten. Het aantal getroffen mensen neemt elke dag toe. Gezien deze ongekende en dramatische situatie neemt Handicap International speciale maatregelen om alle teams te beschermen, de operationele slagkracht te behouden en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te blijven helpen.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?