Goto main content

Oorlog in Nagarno-Karabach: maak een einde aan de bombardementen op bevolkte gebieden

Mijnen en andere wapens Noodhulp

Handicap International kijkt met veel bezorgdheid naar het conflict in de regio Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus. Het geweld is er snel geëscaleerd, met de inzet van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden door beide partijen. Burgerlevens worden er in groot gevaar gebracht. HI zet zich nog steeds in om een politieke verklaring tot stand te brengen tegen bombardementen in stedelijke gebieden, een praktijk die langdurige en zware humanitaire gevolgen heeft.

Kaart Zuid-Kaukasië

Kaart Zuid-Kaukasië | Copyright Google Maps

Sinds 27 september hebben beide partijen doelwitten bestookt in stedelijke gebieden. Azerbeidzjaanse troepen vuurden artillerie af op Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach. De Armeense troepen reageerden met bombardementen op Ganja, met 330 000 inwoners de op één na grootste stad van Azerbeidzjan. Zowel in Stepanakert als in Ganja zijn veel burgerslachtoffers gevallen. De bombardementen hebben cruciale infrastructuur vernietigd, al honderden families sloegen op de vlucht. Het aantal burgerslachtoffers zal onvermijdelijk toenemen. 

"We zijn helaas opnieuw getuige van wat een veelvoorkomend en verwoestend scenario bij veel escalerende conflicten is: het gebruik van zware bombardementen in bevolkte gebieden, waarbij burgers gewond raken of omkomen, de civiele infrastructuur vernietigd wordt en gezinnen gedwongen worden om al hun bezittingen achter te laten en naar veiligere gebieden te vluchten. Wij vrezen dat het geweld de regio dichter bij een totale oorlog brengt. Dat zou voor humanitaire gevolgen op lange termijn zorgen: permanent ontheemde gezinnen; explosieve overblijfselen verspreid over grote gebieden; complexe verwondingen, psychologische trauma's en een sterke vermindering van vitale diensten - voornamelijk scholen en gezondheidscentra - omdat de infrastructuur vernietigd werd of niet langer toegankelijk zal zijn".

Emmanuel Sauvage - HI Armed Violence Reduction Director

 

Wat doet Handicap International?

HI heeft een analyse opgevraagd van de humanitaire behoeften van de getroffen bevolking, voornamelijk wat fysieke revalidatie, psychologische ondersteuning en de beschikbaarheid van noodzakelijke middelen betreft.

Meer in het algemeen roept Handicap International alle landen opnieuw op om tot een sterk internationaal akkoord te komen met duidelijke en krachtige afspraken tegen het gebruik van bombardementen in steden en andere gebieden die door burgers worden bewoond. Deze verklaring moet ertoe leiden dat burgers in conflictgebieden beter beschermd worden.

Gepubliceerd op: 16 oktober 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.