Goto main content

Opgelet voor weggespoelde landmijnen

Mijnen en andere wapens

Na de hevige regenval wordt de bevolking van Bosnië-Herzegovina geconfronteerd met een nieuw gevaar: landmijnen uit de Bosnische oorlog van twintig jaar geleden.

Lint bakent een mijnenveld af

Na de hevige regenval wordt de bevolking van Bosnië-Herzegovina geconfronteerd met een nieuw gevaar: landmijnen uit de oorlog van twintig jaar geleden. Volgens de Verenigde Naties is 70 % van de overstroomde gebieden vandaag mogelijks bezaaid met mijnen. Handicap International stuurt een team ter plaatse om de noden te evalueren.

De overstromingen zelf eisten al minstens veertig levens en creëerden ook een onrechtstreeks gevaar: door landverschuivingen en waterstromen kwamen landmijnen uit de Bosnische oorlog van 1992-1995 opnieuw naar boven. Bovendien zijn de waarschuwingsborden weggespoeld.

Handicap International is bezorgd om de rampzalige gevolgen en bekijkt met de Bosnische autoriteiten welke acties ondernomen moeten worden. Vast staat dat men de mijnen opnieuw zal moeten lokaliseren. Om hoeveel verplaatste mijnen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Maar de Verenigde Naties schatten dat 70 % van de overstroomde gebieden vandaag mogelijks bezaaid is met mijnen. De gebieden Bosanska Krupa, Visoko en Olovo werden reeds geïdentificeerd. Dat hier terug gevaar dreigt, werd duidelijk toen op 19 mei een mijn ontplofte. Gelukkig zonder slachtoffers tot gevolg.

Handicap International stuurt een team naar de getroffen regio om de noden in kaart te brengen en om te analyseren welke acties ondernomen kunnen worden.

Tastbaar gevaar

De dreiging zal voor het eerst echt tastbaar worden wanneer de gevluchte bevolking terug naar huis gaat en begint aan de opruimwerken. Mensen krijgen de raad mee om extra voorzichtig te zijn en onbekende voorwerpen niet aan te raken.

Bosnië-Herzegovina hoort bij de regio’s in Europa die het meest met landmijnen bezaaid liggen. Volgens officiële cijfers bevuilen nog meer dan 120.000 oorlogsmijnen het grondgebied. Sinds 1992 maakten landmijnen en achtergebleven oorlogsresten meer dan 8.000 slachtoffers (doden en gewonden) in het Oost-Europese land.

Ontmijningsacties

Tot eind 2012 was Handicap International actief in Bosnië-Herzegovina. Onze organisatie deed er onder andere aan ontmijning en begeleidde de overheid en lokale organisaties bij de overname van de ontmijningstaak.

Naar aanleiding van de natuurramp nam Handicap International opnieuw contact op met de Bosnische autoriteiten. Samen zal geanalyseerd worden hoe de nieuwe dreiging het beste kan worden aangepakt.

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.