Goto main content

Revalidatiehulp en sensibilisering in Noord-India

Gezondheid Mijnen en andere wapens Revalidatie
India

In de Noord-Indiase staat Jammu en Kasjmir maakten achtergebleven oorlogsexplosieven de voorbije 15 jaar meer dan 3.600 slachtoffers. Handicap International voert sensibiliseringsacties rond de gevaren hiervan en zorgt voor revalidatiesessies voor de meest kwetsbaren.

Portret van Fayaz met zijn mama en papa in de woonkamer van hun huis

In de Noord-Indiase staat Jammu en Kasjmir maakten achtergebleven oorlogsexplosieven de voorbije 15 jaar meer dan 3.600 slachtoffers. Handicap International voert sensibiliseringsacties rond de gevaren hiervan en zorgt voor revalidatiesessies voor de meest kwetsbaren.

De 6-jarige Simran en 4-jarige Fayaz waren vlakbij hun huis aan het spelen, toen Simran een rond voorwerp opmerkte. Ze wilde weten wat het was en nam het vast. Bij de eerste aanraking ontplofte het. Het meisje was op slag dood. Haar broertje Fayaz verloor bij de explosie beide benen. “Een nachtmerrie waar geen woorden voor zijn”, getuigde hun mama Firdouza achteraf.

Fayaz en Simran zijn lang niet de enige slachtoffers. In Jammu en Kasjmir werden de voorbije vijftien jaar meer dan 3.600 mensen het slachtoffer van explosieve oorlogsresten in de getroffen grensgebieden.

Handicap International is actief in deze gebieden om slachtoffers te helpen en de gevaren van explosieve oorlogsresten in te dijken.

Sensibilisering en preventie

“In de grensgebieden zijn veel dorpelingen amper op de hoogte van de dreiging van explosieve oorlogsresten of van hun locatie. Er gebeuren nog te vaak ongevallen met fatale gevolgen”, vertelt Mehran Khan, die verantwoordelijk is voor het sensibiliseringsproject rond de gevaren van mijnen en voor de revalidatieactiviteiten van Handicap International in Jammu en Kasjmir.

Sinds april 2015 sensibiliseerde Handicap International al 10.500 mensen in 250 dorpen, in samenwerking met de organisatie Help Foundation, aan de hand van brochures, informatie- en sensibiliseringssessies en workshops. Daarnaast gaf onze organisatie aan meer dan 100 vrijwilligers en verzorgers een opleiding over de gevaren van explosieve oorlogsresten.

Toegang tot revalidatie verzekeren

Handicap International ziet er ook op toe dat de meest kwetsbaren toegang hebben tot revalidatiediensten. “De meeste revalidatiecentra liggen in de steden. Bijgevolg moeten gezinnen die in de bergen leven een hele weg afleggen om de gezondheidscentra te bereiken. Iemand die een kind met een beperking naar de stad Srinagar moet brengen, kan urenlang onderweg zijn. Bovendien is het vervoer niet altijd veilig. Omwille van al die redenen blijven heel wat mensen thuis, waar ze geen hulp krijgen”, legt Mehran Khan uit.  

Sinds 2009 organiseert Handicap International revalidatiesessies in het Hope Disability Center en in de dorpen. Daarmee bereikten onze teams al meer dan 10.500 mensen, onder wie 650 slachtoffers van mijnen. Handicap International leverde bovendien meer dan 1.500 prothesen en orthesen, naast meer dan 3.000 mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen, krukken, looprekjes) voor personen met een handicap. Voor gezondheidswerkers (artsen, verzorgers) werden tal van opleidingen georganiseerd, om de ontwikkeling van een handicap tijdens de zwangerschap vroegtijdig te kunnen opmerken en personen met een beperking naar de juiste diensten te kunnen doorverwijzen. “We brengen familieleden ook de juiste handelingen bij, zodat ze de revalidatieoefeningen zelf thuis kunnen uitvoeren.”

Integratie

“Het is eveneens een van onze prioriteiten om erop toe te zien dat personen met een handicap in de gemeenschap worden geïntegreerd. Ze worden nog bijzonder vaak verstoten of stuiten op onbegrip. Soms worden ze als nutteloos bestempeld en leiden ze een teruggetrokken leven. We willen dat ze een vrij bestaan kunnen leiden, vrijuit kunnen spreken en gehoord worden”, besluit Mehran Khan.

 

Alle acties van Handicap International worden gerealiseerd in samenwerking met twee lokale partnerverenigingen: Hope Disability Centre, een revalidatiecentrum, en Help Foundation, een organisatie die sensibiliseringsactiviteiten organiseert rond de gevaren van mijnen.

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.