Sierra Leone officieel ebolavrij
Na Liberia is het de beurt aan Sierra Leone om het officiële einde van de ebola-epidemie op zijn grondgebied te vieren. Een echte bevrijding na een lange strijd die aan ongeveer 4.000 inwoners het leven heeft gekost.
Na Liberia is het de beurt aan Sierra Leone om het officiële einde van de ebola-epidemie op zijn grondgebied te vieren. Een echte bevrijding na een lange strijd die aan ongeveer 4.000 inwoners het leven heeft gekost.
De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde Sierra Leone officieel vrij van de ebola-epidemie op zaterdag 8 november 2015, na 42 dagen zonder nieuwe besmettingen.
“Een feestdag voor de bevolking van Sierra Leone en voor al wie vecht tegen deze epidemie”, zegt Gaëlle Faure van het ebolaprogramma van Handicap International. “Of het nu in deze regio is of elders ter wereld, de huidige humanitaire context is bijzonder moeilijk. Als we dus op zo’n concrete datum het einde van een crisis kunnen vieren, mogen we die kans vooral niet laten liggen!”
Drastische maatregelen
Sinds begin 2015 was het aantal bevestigde ebolagevallen al aanzienlijk gedaald, maar het bleek bijzonder moeilijk om zo een grootschalige epidemie in een uitgestrekt geografisch gebied in te dijken. Er waren dan ook het hele jaar door drastische maatregelen en een uitgebreide infrastructuur nodig om het virus op te sporen en te overwinnen. De bevolking moest daarbij tot het allerlaatste moment zware inspanningen leveren.
“Het hele land werd gemobiliseerd. Het was voor Handicap International belangrijk om deze strijd te ondersteunen. We organiseerden de behandeling en het transport van patiënten en personen met symptomen in de Freetown-regio. Dankzij dit project hebben we in totaal 98% van alle geïnfecteerde personen vervoerd die geregistreerd waren bij de autoriteiten van het Western Area-district. Op die manier konden we 3.783 patiënten transporteren zonder gevaar voor nieuwe besmettingen. Bovendien hebben onze teams tijdens die interventies meer dan 1.800 huizen ontsmet. We zijn alle medewerkers enorm dankbaar voor hun inspanningen!”
Waakzaamheid geboden
Hoewel de teams van Handicap International het nieuws volop toejuichen, benadrukken ze dat voorzichtigheid geboden blijft. Ze blijven alert voor het geval de epidemie toch weer zou oplaaien en om mee te werken aan het broodnodige herstel na 18 maanden crisis.
“Ook Liberia kreeg de voorbije zomer nog af te rekenen met nieuwe gevallen, terwijl het land al in mei virusvrij was verklaard. We moeten dus voorzichtig blijven: ondanks alle inspanningen is het altijd mogelijk dat er gevallen niet zijn opgespoord of dat er nieuwe besmettingen binnenkomen vanuit Guinee, waar er nog steeds gevallen gemeld worden. Bovendien blijven duizenden overlevenden kampen met de langetermijneffecten van het virus, met name lichamelijke en psychische klachten.
“We voelen sterk mee met de slachtoffers van het virus, alle mensen die geliefden hebben verloren, zwaar getroffen zijn door de crisis en nog tijd en hulp nodig hebben", zegt Gaëlle Taure nog. "Maar ook voor hen is het nieuws een boodschap van bevrijding en hoop!”