Goto main content

Sierra Leone

Handicap International (HI) werkt in Sierra Leone aan de verbetering van de levenskwaliteit en de mentale gezondheid van mensen die lijden aan psychosociale nood of leven met een psychisch probleem.

Sierra Leoneese kinderen die zich amuseren

Sierra Leoneese kinderen die zich amuseren | © F. Saracini / HI

Lopende acties

In een land dat werd geteisterd door een verschrikkelijke burgeroorlog, werkt HI samen met gemeenschappen en lokale partners om op de gemeenschap gebaseerde respons- en preventiestrategieën uit te voeren op het gebied van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Het doel is de levenskwaliteit en het welzijn te verbeteren van mensen die lijden aan psychosociale problemen of leven met mentale gezondheidsproblemen. Daartoe organiseert het programma ondersteunings- en discussiegroepen, houdt het bewustmakingssessies over mentale gezondheidsproblemen en voert het gemeenschapsbezoeken uit om mensen te helpen identificeren die steun nodig hebben. HI werkt ook samen met Sierra Leoneese verenigingen om belangen te behartigen en bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuwe wetten en praktijken op het gebied van geestelijke gezondheid die de gebruikers beter beschermen en ondersteunen. Tenslotte leidt het programma gezondheidswerkers op en werkt het samen met de belangrijkste psychiatrische zorginstelling in Freetown.

Het programma van HI in Sierra Leone voert ook acties uit om gendergerelateerd geweld te voorkomen en aan te pakken en om vrouwen en meisjes, ook met een handicap, mondiger te maken. De teams voeren bewustmakingssessies uit, leiden gemeenschapsactoren op, creëren steungroepen en waarschuwen het maatschappelijk middenveld en politieke besluitvormers door middel van pleitbezorging.

Ze voeren ook projecten voor inclusief onderwijs uit om de toegang tot onderwijs voor kinderen met een handicap te verbeteren en organiseren bewustmakingsactiviteiten in de gemeenschappen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Sierra Leone

Sierra Leone werd geteisterd door een burgeroorlog die duurde van 1991 tot 2002. In het voorjaar van 2014 werd het zwaar getroffen door een ebola-epidemie. Tegenwoordig leeft een hoog percentage van de bevolking in armoede.

Multidimensionele armoede treft ongeveer twee derde van de bevolking, waarbij het platteland het zwaarst wordt getroffen. De recente COVID-19-crisis heeft de staat verzwakt doordat de economische activiteiten zijn afgenomen en de politieke verdeeldheid is toegenomen. Het land kent hoge werkloosheidscijfers. De prijzen van basisvoedsel stijgen en de voedselonzekerheid bedreigt nu ongeveer 4,7 miljoen mensen.

Daarnaast is Sierra Leone het derde meest kwetsbare land voor de gevolgen van klimaatverandering, vanwege de grote afhankelijkheid van landbouw en natuurlijke hulpbronnen en de achteruitgang van het milieu. Extreme regenval en een stijgende zeespiegel bedreigen de kustgebieden in toenemende mate met overstromingen en erosie.  

In 2018 bedroeg de alfabetiseringsgraad onder volwassenen in Sierra Leone 43,21%. Er is vooruitgang geboekt met verbeterde toegang tot onderwijs in de afgelopen tien jaar, maar bepaalde groepen, waaronder kinderen met een handicap, blijven meestal uitgesloten. In Sierra Leone worden mensen met een handicap geconfronteerd met fysieke, sociale en economische barrières die de toegang tot onderwijs, ontwikkeling van vaardigheden en werkgelegenheid bemoeilijken.   

Team van Handicap International in Sierra Leone: 24
Aanvang van het programma: 1996

Lees ook

Een schoolvoorbeeld van inclusief onderwijs
© J. McGeown / HI
Integratie

Een schoolvoorbeeld van inclusief onderwijs

Amie werd geboren met een fysieke beperking. Ze leert nu lezen en schrijven, dankzij enkele kleine ingrepen.

Onze hulp breidt uit na dodelijke modderstromen in Sierra Leone Noodhulp

Onze hulp breidt uit na dodelijke modderstromen in Sierra Leone

Overstromingen en aardverschuivingen hebben in Freetown minstens 500 doden geëist. Handicap International heeft een reeks noodhulpactiviteiten opgestart om de getroffen bevolking in Sierra Leone, van één van de armste landen ter wereld, te helpen.

Onze teams in actie na dodelijke modderstromen in Freetown Noodhulp

Onze teams in actie na dodelijke modderstromen in Freetown

Overstromingen en modderstromen eisten vorige week honderden mensenlevens in Freetown, hoofdstad van Sierra Leone. Handicap International helpt de kwetsbaarste slachtoffers en staat de overstelpte lokale autoriteiten bij.