Goto main content

Start van onze ontmijningsacties in Irak

Mijnen en andere wapens
Irak
Handicap International a lancé ses opérations de déminage depuis quelques semaines dans les gouvernorats de Kirkouk et Diyala, en Irak. Après seulement un mois d’opérations dans des secteurs très affectés par les combats, l’association a déjà détruit plus de 1000 restes explosifs de guerre.
Ontmijners leggen een obus in een gat in de grond om het te laten ontploffen

Enkele weken geleden is Handicap International begonnen met ontmijnen in Irak. Na amper één maand werken, in zones waar zwaar gevochten is geweest, konden onze ontmijningsteams al meer dan 1.000 explosieve oorlogsresten vernietigen.

Handicap International heeft verschillende gespecialiseerde teams opgeleid – een dertigtal personen in totaal – om de ontmijningsacties in Irak uit te voeren. Sinds begin januari zijn onze ontmijningsteams aan het werk in de gouvernementen Kirkuk en Diyala om explosieve oorlogsresten te identificeren, te neutraliseren en te vernietigen.

“We hebben net die interventiegebieden uitgekozen, omdat er erg veel explosieve oorlogsresten liggen. Er zijn heel heftige gevechten geweest daar. Wanneer de bevolking naar die plaatsen terugkeert, zijn ze echt in gevaar. Onze ontmijningsacties in Irak zijn daarom van vitaal belang”, zegt Alberto Casero Gómez-Pastrana, verantwoordelijke voor de ontmijningsacties bij Handicap International.

Na enkele weken hebben onze ontmijningsteams al meer dan duizend explosieve oorlogsresten vernietigd.

Dorpen vol achtergebleven explosieven

“We opereren bijvoorbeeld dicht bij Bashir, in het gouvernement Kirkuk”, zegt Alberto Casero Gómez-Pastrana. “Dat dorp werd in 2015 door Islamitische Staat veroverd. De 600 gezinnen die er woonden, sloegen op de vlucht. In mei 2016 werd Bashir heroverd door het leger. Sindsdien komen de mensen druppelsgewijs terug. We schatten dat er inmiddels zo'n 60 gezinnen naar het dorp teruggekeerd zijn. Maar er liggen nog heel veel springtuigen op en tussen het puin, want in dit gebied is bijzonder zwaar gevochten. Onze interventie moet vooral de veiligheid van de plaatselijke bevolking garanderen.”

Afhankelijk van de objecten die de ontmijners vinden, bepalen ze de gepaste vernietigingsmethode, legt Alberto Casero Gómez-Pastrana uit: “Bij een gegroepeerde vernietiging verzamelen we een tiental springtuigen in een beveiligde, afgebakende zone om ze tot ontploffing te brengen. Maar bepaalde objecten kunnen niet worden verplaatst, waardoor we ze ter plekke moeten vernietigen. In dat geval kan het ontmijningsproces lang duren, omdat we de springtuigen één voor één tot ontploffing brengen.”

Irakezen bewustmaken van gevaren

Naast ontmijningsteams zijn er ook sensibiliseringsteams van Handicap International aan de slag in Irak. Ze maken de bevolking bewust van de gevaren van springtuigen. Na tientallen jaren van conflicten is Irak een van de landen met de meeste explosieve oorlogsresten ter wereld.

Meer over dit onderwerp

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"
© Z. Johnson / HI
Mijnen en andere wapens

"Burgers in Oekraïne zullen nog decennialang de gevolgen dragen van clustermunitie"

De Verenigde Staten kondigden de overdracht van clustermunitie aan Oekraïne aan. Handicap International is zeer bezorgd over deze beslissing.

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

De vernieling van de Nova Kakhovka-dam, Oekraïne

Statement van Handicap International