Goto main content

Stop de honger in Afrika

Noodhulp

Volgens de Verenigde Naties is de hongersnood in Oost-Afrika de ergste die de wereld heeft gekend sinds 1991. Liefst 11 miljoen mensen worden vandaag geconfronteerd met honger en schaarste. Naar schatting 2 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar zijn zwaar ondervoed.

Meisje bij shelter in vluchtelingenkamp

Volgens de Verenigde Naties is de hongersnood in Oost-Afrika de ergste die de wereld heeft gekend sinds 1991. Liefst 11 miljoen mensen worden vandaag geconfronteerd met honger en schaarste. Naar schatting 2 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar zijn zwaar ondervoed.

Als gevolg van de droogte en de zwakke neerslag tijdens de twee voorbije regenseizoenen zijn de oogsten veel kleiner dan gewoonlijk. Bovendien zijn de prijzen van het basisvoedsel in de Hoorn van Afrika enorm gestegen. Het aanhoudende gewapend conflict van de voorbije 20 jaar dwong de mensen in zeer barre omstandigheden te overleven. Nu rest hen niets anders dan te vluchten naar de distributiecentra waar internationale hulp aanwezig is.

Bijna 11 miljoen mensen, waarvan de grote meerderheid vrouwen en kinderen, moeten vandaag het hoofd bieden aan extreme schaarste en zelfs hongersnood. Op 20 juli verklaarden de Verenigde Naties dat in twee regio’s van Zuid-Somalië hongersnood uitgebroken is. Deze plaag dreigt nog verder uitbreiding te nemen naar nabijgelegen districten indien niet zeer dringend een omvangrijke hulpactie op gang komt.

Elke dag verlaten duizenden Somaliërs hun land om onderdak te vinden in de kampen van Kenia en Ethiopië. In Dadaab, het kamp in het noorden van Kenia, komen wekelijks 10.000 nieuwe vluchtelingen toe. Het kamp telt bijna 400.000 bewoners en is daarmee de derde grootste concentratie van mensen in het land, na Naïrobi en Mombasa. Aanvankelijk werd dit kamp opgezet voor… 90.000 mensen.

De kampen in de regio zijn stuk voor stuk overbevolkt en kunnen onmogelijk nog tegemoet komen aan de noden van de vluchtelingen. De mensen die het halen, hebben er doorgaans een zware tocht van 26 dagen tot twee maanden opzitten: door de woestijn, geconfronteerd met wind, dorst, honger, aanvallen van gewapende groepen of bedreigd door wilde dieren zoals hyena’s en leeuwen.

In het geheel van het getroffen gebied zijn naar schatting 2 miljoen kinderen van minder dan vijf jaar ondervoed. 750.000 van die kinderen zijn zo zwaar ondervoed dat ze het niet zullen redden indien er niet onmiddellijk iets ondernomen wordt om hun leven te redden.

De nomaden voelen zich verplicht met hun kudden weg te trekken op zoek naar de weinige zones die nog gespaard gebleven zijn, in de hoop daar water te vinden en ook voedsel voor hun dieren. Maar omdat er grote schaarste heerst, vormen deze zones vaak een bron van spanningen en conflicten.

Er is dringend een grote, zeer omvangrijke hulpoperatie nodig. Ook uw hulp is meer dan welkom.

 

STOP DE HONGER IN AFRIKA! 

Steun ons nu en doe een gift via het rekeningnummer 000-0000077-77.

Of via het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 000-0000012-12

 

Handicap International is aanwezig in het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia en richt zich daar op één van de meest kwetsbare groepen onder de vluchtelingen, namelijk personen met een handicap. Handicap International staat in voor de paramedische begeleiding van mensen met een handicap (prothesen en orthesen, kinesitherapie), zorgt voor psychosociale ondersteuning van die groep en bevordert hun inclusie via gemeenschapsgerichte revalidatie. De organisatie waakt er tevens over dat mensen met een handicap toegang hebben tot de faciliteiten in het kamp (sanitair, verdeling van voedsel en basisbenodigdheden, …).

Een team van Handicap International analyseert op dit moment de behoeften in het kader van een interventie in Dadaab. Een tweede urgentieteam start eind deze week een missie van ongeveer tien dagen om ook de behoeftes op lange termijn te bepalen.

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.