Goto main content

Verdrag van Oslo viert tweede verjaardag: meer dan de helft van de voorraad clustermunitie vernietigd

Mijnen en andere wapens

Op 1 augustus 2010 trad het Verdrag van Oslo in werking. Het verdrag verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van clustermunitie. Het verdrag voorziet ook ingrjipende maatregelen voor de hulp aan slachtoffers van clustermunitie. Twee jaar na de invoering werd het Verdrag al door 75 landen geratificeerd en door 111 landen ondertekend. De aanwezige voorraad clustermunitie in de verdragslanden werd al voor meer dan de helft vernietigd. In Albanië en Zambia werden alle clusterbommen defintief uit de grond gehaald.

foto van de vernietiging van clustermunitie in Zuid-Libanon

Exact twee jaar terug, op 1 augustus 2010, trad het Verdrag van Oslo in werking. Het verdrag verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van clustermunitie. Het verdrag voorziet ook verregaande maatregelen voor de hulp aan slachtoffers van clustermunitie, waarvan zo'n 98 % burgerslachtoffer is. Twee jaar na de invoering werd het Verdrag al door 75 landen geratificeerd en door 111 landen ondertekend. De aanwezige voorraad clustermunitie in de verdragslanden werd al voor meer dan de helft vernietigd.In Albanië en Zambia werden alle clusterbommen defintief opgeruimd.

“Het nam maar liefst vijf jaar in beslag om antipersoonsmijnen te verbieden. Het heeft ons ook vijf jaar gekost om het verbod op clustermunitie rond te krijgen. Dankzij de druk van de gemeenschap en organisaties als Handicap International konden we dit soort verwoestende en veelgebruikte wapens eindelijk verbieden,” vertelt Jean-Marc Boivin, algemeen directeur van Handicap International. “Vandaag ondertekende al meer dan de helft van alle staten het verbod op clustermunitie. Een duidelijk signaal dat het écht mogelijk is om deze wapens defintief uit de wereld te helpen!”

Handicap International wil nog meer mensen en lidstaten mobiliseren om ook andere naties te overtuigen zich bij het Verdrag aan te sluiten, zoals de Verenigde Staten, China, Rusland en Israël. Clustermunitie zorgt er nog steeds voor dat miljoenen mensen elke dag gevaar lopen. Bovendien gebruikten Thailand en Libië clustermunitie in 2012. Jean-Marc Boivin: “In de streek rond Misratah in Libië is maar liefst 80 % van de slachtoffers van clustermunitie jonger dan 23 jaar. Het is onaanvaardbaar dat er vandaag nog steeds onschuldige slachtoffers vallen, na het beëindigen van het conflict." 

De volgende conferentie met de lidstaten van het Verdrag tegen Clustermunitie vindt volgende maand plaats in Oslo. De lidstaten kunnen er hun engagement opnieuw kracht bijzetten, onder meer door het vrijmaken van financiële steun aan ontmijningsacties en projecten om oorlogsexplosieven te verwijderen.

 


 

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.