Goto main content

Vrouwen met een handicap vaker het slachtoffer van geweld

Mensenrechten Preventie

Eén vrouw op drie krijgt in haar leven te maken met fysiek, psychologisch of seksueel geweld. Vrouwen met een handicap zijn het vaakst het slachtoffer. Met de hulp van Handicap International (HI) laten zij hun stem horen opdat er iets verandert.

Een Afrikaanse vrouw met een blauw kleed verbergt haar gezicht met een strohoed.

Eén vrouw op drie krijgt in haar leven te maken met fysiek, psychologisch of seksueel geweld. Vrouwen met een handicap zijn het vaakst het slachtoffer. Met de hulp van Handicap International (HI) laten zij hun stem horen opdat er iets verandert.

Vijfendertig procent van de vrouwen wereldwijd wordt tijdens haar leven slachtoffer van fysiek, psychologisch en/of seksueel geweld, door een partner of door iemand anders. Dat geweld vormt een ernstige schending van de rechten van vrouwen[1]. Vrouwen en meisjes met een handicap - in het bijzonder vrouwen met een verstandelijke handicap - lopen bijna tien keer meer risico op seksueel geweld.

Vrouwen met een handicap nog meer blootgesteld

Omwille van sociale en culturele stereotypen kunnen vrouwen hun seksualiteit niet altijd verantwoord of bevredigend beleven of ontbreekt hen het recht om te beslissen op welk moment ze kinderen krijgen. Bovendien zijn vrouwen met een handicap nog kwetsbaarder aangezien ze vaak afhankelijk zijn van andere volwassenen in hun onmiddellijke omgeving. Dit geweld zorgt voor veel gezondheidsproblemen, psychologische trauma’s, en sociale en economische uitsluiting.

 

“Geweld tegen vrouwen en meisjes met een handicap is onzichtbaar, weinig bekend en krijgt nauwelijks aandacht. Onze projecten zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat zij hun leven opnieuw kunnen opbouwen, uit het isolement kunnen treden en een rol kunnen opnemen binnen hun gemeenschap. Een einde maken aan dit geweld moet een prioriteit zijn,” vertelt Bénédicte de la Taille, deskundige bij HI op vlak van bescherming tegen geweld.

Doorbreek het taboe

 

Al meer dan 25 jaar leidt HI projecten - in Kenia, Ethiopië, Rwanda, Burundi, Pakistan en Bangladesh - om geweld te bestrijden. Dat doet het onder meer door vrouwen bewust te maken van hun rechten en hen te versterken bij het nemen van beslissingen. In Rwanda voorziet HI sinds 1994 psychologische ondersteuning voor slachtoffers van fysiek en seksueel geweld en zet het gespreksgroepen op.

Het Ubuntu-project in Rwanda, Burundi en Kenia bestrijdt seksueel geweld tegen kinderen, waaronder ook kinderen met een handicap, voor wie het risico op geweld drie- tot viermaal hoger ligt. “De kinderen zijn vaak goed op de hoogte over de problematiek van seksueel geweld. Ze hebben ideeën in overvloed om het grote publiek te sensibiliseren: straattheater, film, … Het project heeft hun een stem gegeven over deze realiteit die tot nog toe verborgen bleef,” vertelt Sofia, één van de coördinatrices van het project.

Vrouwen eisen het initiatief op

Het wordt tijd dat vrouwen met een handicap de stilte doorbreken en hun rechten opeisen. Daarom werd het project Making it Work in het leven geroepen: samen met organisaties voor mensen met een handicap en met feministische organisaties geeft HI meer zichtbaarheid aan innovatieve praktijken (opleiden van vrouwen, bewustmakingsacties enz.) die de bescherming van vrouwenrechten bevorderen.

De organisatie richt zich ook tot alle andere humanitaire organisaties die zich inzetten voor mensenrechten of strijden tegen gendergerelateerd geweld, en vraagt dat deze organisaties rekening houden met de risico’s die vrouwen lopen (geweld, misbruik en uitbuiting).
Meer weten over Making it Work? Klik hier. 

 

[1] Bron: Website WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs239/fr/

Meer over dit onderwerp

Trauma's verwerken via luister- en speelcentra in Mali
© B. Coulibaly / HI
Gezondheid Preventie

Trauma's verwerken via luister- en speelcentra in Mali

In de regio Gao hebben duizenden mensen het geweld ontvlucht. Met steun van de Europese Unie biedt Handicap International hen mentale ondersteuning en psychosociale hulp.

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’ Gezondheid Noodhulp Preventie

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’

Interview met Cédric Piriou, directeur van Handicap International Haïti, over het bendegeweld in het land, de noden van de bevolking en de impact op de projecten.

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap
© HI
Integratie Mensenrechten

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap

In de Keniaanse vluchtelingendorpen werkt Handicap International drempels weg en ondersteunt ze het ondernemerschap.