Goto main content

Vrouwen weerbaarder maken tegen geweld

Mensenrechten
Kenia
Wereldwijd wordt één vrouw op drie het slachtoffer van geweld. Vrouwen met een handicap zijn extra kwetsbaar. Handicap International sensibiliseert vrouwen over deze thematiek en geeft medische en psychologische ondersteuning aan de slachtoffers. 
5 meisjes op een rij in een blauwroze schooloutfit

Wereldwijd wordt één vrouw op drie het slachtoffer van geweld. Vrouwen met een handicap zijn extra kwetsbaar. Handicap International sensibiliseert vrouwen over deze thematiek en geeft medische en psychologische ondersteuning aan de slachtoffers. 

35% van de vrouwen wereldwijd wordt het slachtoffer van fysiek of seksueel geweld door hun partner of een andere persoon. Dit geweld kan gelinkt worden aan verschillende factoren, zoals een laag opleidingsniveau, een klimaat van geweld, de aanvaarding van genderongelijkheid, geloofsovertuigingen en tradities.

Maar ook een handicap hebben heeft een invloed: vrouwen met een handicap lopen een groter dan gemiddeld risico om het slachtoffer te worden van geweld, vooral vrouwen die een mentale beperking hebben. Volgens Muriel Mac Seing, die voor Handicap International werkte rond genderkwesties, worden deze vrouwen dubbel gediscrimineerd. 

“Stereotype socioculturele ideeën zorgen ervoor dat deze vrouwen niet altijd het recht hebben om zelf te beslissen over hun seksuele en reproductieve leven, dus om een verantwoord en bevredigend seksleven te hebben en in alle vrijheid te beslissen of en wanneer ze kinderen willen … Ze zijn daarenboven vaak afhankelijk van een andere, volwassen persoon, wat hen extra kwetsbaar maakt voor seksueel geweld.” 

Sensibilisering en hulp voor slachtoffers 

Vrouwen die het slachtoffer worden van geweld, worden dikwijls uitgesloten door hun gemeenschap en raken geïsoleerd. Ze durven bovendien vaak geen hulp zoeken uit angst voor vergeldingsmaatregelen. Het geweld veroorzaakt gezondheidsproblemen en psychologische trauma’s, maar brengt ook hoge sociale en economische kosten met zich.

Handicap International heeft al 25 jaar projecten lopen in verschillende landen om het geweld tegen vrouwen in te perken. Onze teams sensibiliseren vrouwen voor het risico op geweld, maken hen bewust van hun rechten en voorzien medische, psychologische en juridische ondersteuning voor de slachtoffers.

We werken ook samen met overheden om hun maatregelen ter bescherming van vrouwenrechten te versterken, onder meer door hen te stimuleren om internationale conventies goed te keuren. 

“Ik wil duidelijk maken dat vrouwen rechten hebben” 

Eén van de plaatsen waar Handicap International opkomt tegen gendergerelateerd geweld is het noordwesten van Kenia, waar ernstige etnische conflicten plaatsvinden. We leiden er ‘ambassadeurs voor de vrede’ op, die sensibiliseringssessies leiden over het risico op geweld en over de rechten van vrouwen. 

Christine is zo’n ambasseur: “Ik richt me tot de zeer jonge vrouwen, die soms al mama zijn op 13-jarige leeftijd. Ik benadruk het belang van school te lopen en van niet te jong kinderen te krijgen. Ik maak hen duidelijk dat het niet normaal is om geweld te ondervinden van je partner of te weten dat je man ergens anders slaapt. De mannen zijn terughoudender en vragen me wat mijn probleem is. Maar daar trek ik me niets van aan: ik wil duidelijk maken aan de vrouwen dat zij rechten hebben!”

Meer over dit onderwerp

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi
© E. Koka / HI
Integratie Revalidatie

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn
© E. Sellers / HI
Revalidatie

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”
© Rem Dia Lo / HI
Mensenrechten

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”

Mijn naam is Dieynaba Diallo, ik ben 53 jaar en ik ben een Senegalese vrouw met een motorische handicap. Ik ben coördinatrice van de plaatselijke afdeling - in Thiès, Senegal - van de Pan-Afrikaanse vereniging ‘Women in law and development in Africa’, een partner van HI.