Goto main content

Watertekort destabiliseert deel van Ethiopië

Noodhulp
Ethiopië

In Ethiopië, dat door droogte en voedselonzekerheid getroffen wordt, waakt Handicap International erover dat de meest kwetsbare mensen toegang hebben tot noodhulp. Onze organisatie voorziet ook kinesitherapie om de ontwikkeling van ondervoede kinderen te stimuleren. Fabrice Vandeputte, programmaverantwoordelijke in Ethiopië, legt uit.

Plein van aangestampte aarde met leerlingen en rondom schoolgebouwen en bomen

In Ethiopië, dat door de huidige voedselcrisis getroffen wordt, waakt Handicap International erover dat de meest kwetsbare mensen toegang hebben tot noodhulp. Onze organisatie voorziet ook kinesitherapie om de ontwikkeling van ondervoede kinderen te stimuleren. Fabrice Vandeputte, programmaverantwoordelijke in Ethiopië, legt uit.

“De droogte in Oost- en Zuidoost-Ethiopië treft in de eerste plaats de herdersvolken, die door watertekort hun vee, zoals koeien en schapen, naar een andere plaats moeten leiden. Dat leidt tot spanningen met de dorpelingen, die hun graslanden en waterbronnen plots moeten gaan delen.”

“Ook sluiten veel scholen de deuren door het watertekort. Als ze toch blijven functioneren, zijn er veel kinderen die er niet naartoe gaan, omdat ze achter water worden gestuurd door hun familie. En dat kan bijna een dagtaak zijn. De dichtste waterbron bij bijvoorbeeld de Bilisuma school, die ik enkele dagen geleden bezocht, is 10 kilometer verder.”

“Er is ook weinig voedsel voorhanden, omdat de oogst slecht is in sommige delen van Oost-Ethiopië. Het korte regenseizoen, dat normaal begin maart start, is nog niet begonnen. Regen is van vitaal belang voor de gewassen in de komende drie maanden. Voor zo’n 5,5 miljoen mensen in Ethiopië is voedselzekerheid een probleem, dat is 5% van de bevolking.”

Hulp voor mensen met een beperking en kinderen

“In het oostelijk gelegen Dire Dawa leidt Handicap International drie soorten acties die te maken hebben met de droogte. In 100 dorpen waken we erover dat de acties voor de dorpelingen om met de klimaatcrisis om te gaan, rekening houden met mensen met een beperking. Wanneer er bijvoorbeeld zaden worden uitgedeeld die teelbaar zijn in droge grond, zullen we nagaan of personen met een handicap tot bij de uitdeling kunnen geraken. Of als er een risico is op een overstroming, dan worden er vlaggen gebruikt om mensen met gehoorproblemen te waarschuwen. Zij kunnen de boodschappen door de megafoon natuurlijk niet horen.

We delen ook krukken, rolstoelen en andere mobiliteitshulpmiddelen uit, om ervoor te zorgen dat ook minder mobiele mensen kunnen bewegen en op het veld werken zoals de rest.

Ten slotte doen we schoolbezoeken om kinderen bewust te maken van de gevaren van huishoudelijk en seksueel geweld, een enorm probleem in deze regio. We werken ook samen met de politie, het gerechtelijk apparaat en gezondheidsvoorzieningen om efficiënt de zaken over misbruik en geweld te kunnen opvolgen. De link met droogte is op het eerste zicht niet zo duidelijk, maar is er wel degelijk: meer en meer kinderen moeten passen voor school om huishoudelijke taken te kunnen verrichten, zoals het halen van water, wat hen kwetsbaarder maakt en meer blootstelt aan het probleem.”

Acties in vluchtelingenkampen

“Een andere factor die de situatie van Ethiopië bijzonder maakt, is de aanwezigheid van honderdduizenden vluchtelingen, voornamelijk uit Zuid-Soedan, Eritrea en Somalië.”

“In de westelijke regio Gambella, die gelukkig niet wordt getroffen door droogte, zijn er 250.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen die hun land verlieten omwille van burgeroorlog en hongersnood. In de vluchtelingenkampen zullen we vanaf mei kinesitherapie geven voor zwaar ondervoede kinderen jonger dan vijf jaar, om te verhinderen dat ze een ontwikkelingsachterstand oplopen door ondervoeding en dat ze hier blijvende handicaps aan overhouden.”

“We zorgen er ook voor dat waterbronnen en hygiënische voorzieningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit.”

 

STEUN DE MEEST KWETSBARE MENSEN BIJ DEZE HONGERSNOOD EN DOE EEN GIFT!

Meer over dit onderwerp

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'
© HI
Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'

Hadil Al Saqqa ging afgelopen april aan de slag bij Handicap International in Gaza als projectmanager gezondheidszorg. Tenmidden van een oorlog biedt ze hulp aan anderen.