Goto main content

Zuid-Soedan: Handicap International helpt kinderen

“Voorkomen dat kinderen levenslang gehandicapt worden.” Dat is de belangrijkste doelstelling van de kinesitherapeuten van Handicap International in de vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan. “30 % van de onderzochte kinderen heeft een infectie aan de luchtwegen en 40 % heeft een ontwikkelingsachterstand.”

Kinesitherapeut van Handicap International in de kampen

“Voorkomen dat kinderen levenslang gehandicapt worden.” Dat is de belangrijkste doelstelling van de kinesitherapeuten van Handicap International in de vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan. “30 % van de onderzochte kinderen heeft een infectie aan de luchtwegen en 40 % heeft een ontwikkelingsachterstand.”

Slagregen en heftig onweer, malaria, mazelen, ondervoeding, diarree … De hygiëne in de Zuid-Soedanese kampen, waar 105.000[1] mensen naartoe zijn gevlucht, laat te wensen over. “De zware regens hebben een impact op de gezondheid van de kinderen”, aldus Audrey Lecomte, projectleidster.

Gedurende twee weken hebben Audrey en haar team kinesitherapeuten ondervoede kinderen onderzocht die door Artsen Zonder Grenzen (AZG) werden geïdentificeerd. “30 % van die kinderen heeft een infectie aan de luchtwegen en zal ademhalingskinesitherapie krijgen. Het gaat om een techniek die voornamelijk de luchtwegen vrijmaakt, de gebruikte spieren tijdens het ademhalen versterkt en de gasuitwisseling stimuleert voor een betere oxidatie in het lichaam.”

“40 % van de onderzochte kinderen heeft een duidelijke ontwikkelingsachterstand. Dat is niet verwonderlijk, want ondervoeding op jonge leeftijd leidt tot lichamelijke en geestelijke ontwikkelingsachterstand. De kinderen worden fysiek en psychosociaal begeleid, waardoor ze kunnen herstellen en geen chronische gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen.”

“In de vluchtelingenkampen in Doro werden de kinderen die een behandeling zullen krijgen al geïdentificeerd. Momenteel werven we lokale medewerkers aan en leiden we ze op om ons vanaf volgende week te helpen met de stimulatieoefeningen. Met die oefeningen in de mobiele klinieken van AZG worden de spieren van de kinderen gestimuleerd. Ze leren opnieuw te zitten, recht te staan, te lopen enzovoort. Ook zullen we aan de moeders laten zien hoe ze de oefeningen samen met hun kinderen thuis kunnen herhalen.”

Handicap International werkt niet alleen met jonge kinderen. “In het algemeen ziekenhuis van Bunj, de belangrijkste stad van het gebied, zal een kinesitherapeut hulp bieden aan de vluchtelingen en de mensen die hen opvangen, die op weg naar de kampen gekwetst raakten of die psychotherapeutische hulp nodig hebben. Zo kunnen ze volledig herstellen.”

Mobiele teams voor de meest kwetsbaren

Naast de dienst kinesitherapie die we ter beschikking stellen ter ondersteuning van de medische voorzieningen van het ziekenhuis zal Handicap International acties ondernemen om de meest kwetsbare vluchtelingen te beschermen. Handicap International zorgt ervoor dat zij, onder wie mensen met een handicap, toegang krijgen tot humanitaire hulp. “Momenteel werven wij lokaal personeel onder de vluchtelingen en de inwoners van het dorp Bunj. In de komende weken zullen die mensen mobiele teams vormen en aan buurtwerk doen. Zo zullen ze mensen ondersteunen die niet de nodige kracht of informatie hebben om hulp te vinden. We zullen ze in contact brengen met andere humanitaire organisaties”, legt Audrey Lecomte uit. “De logistieke hindernissen zijn groot, maar zodra we al het materiaal op het terrein krijgen, kunnen we aanvullende hulp verlenen aan de mensen in nood, zoals ouderen en gehandicapten.”

“De teams van Handicap International voorzien een ingreep tot eind februari… Helaas is deze crisis verre van voorbij”, zegt Hélène Robin, verantwoordelijk voor de noodhulpprogramma’s van Handicap International. “Voor het ogenblik maken de zware regens en overstromingen het onmogelijk voor de vluchtelingen om de kampen te bereiken. Maar wanneer het regenseizoen is afgelopen, zullen de mensen opnieuw toestromen. Tegen eind 2012 of begin 2013 zal het vluchtelingenaantal in de kampen enorm toenemen, wat de leefomstandigheden nog moeilijker zal maken.”

 

[1]Volgens de Verenigde Naties hebben meer dan 170.000 mensen de conflictzones en zones waar onvoldoende voedsel is verlaten. 105.000 vluchtelingen wonen nu in Opper?Nijl, waar Handicap International noodhulpacties heeft.

Meer over dit onderwerp

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Landmijnen maakten vorig jaar bijna 6000 slachtoffers
© ISNAD Agency / HI
Mijnen en andere wapens

Landmijnen maakten vorig jaar bijna 6000 slachtoffers

De Landmine Monitor meldt een stijging van 22% in het aantal doden en gewonden door landmijnen.