Goto main content

Zuidoost-Azië zwaar getroffen door de tyfoon Ketsana

Noodhulp

Het tyfoonseizoen treft Zuidoost-Azië hard dit jaar. Rukwinden en zware regenval brachten enorme schade aan in verschillende landen waar Handicap International actief is zoals de Filipijnen en Vietnam. Ook in Cambodja en Laos veroorzaakte de natuurramp zware overstromingen.

tyfoon Ketsana

Handicap International biedt noodhulp in Vietnam en de Filipijnen

Het tyfoonseizoen treft Zuidoost-Azië hard dit jaar. Rukwinden en zware regenval brachten enorme schade aan in verschillende landen waar Handicap International actief is zoals de Filipijnen en Vietnam. Ook in Cambodja en Laos veroorzaakte de natuurramp zware overstromingen.

De Filipijnen werden op zaterdag 26 september als eerste land getroffen door de tyfoon Ketsana die de zwaarste overstromingen in 40 jaar veroorzaakte en zo meer dan twee miljoen mensen trof. Handicap International is actief in de Filipijnen sinds 1985 en is ter plaatse om een interventie voor de bevolking ten noorden van Manilla op te zetten.

Handicap International zal steunpunten opzetten voor mensen met een handicap en andere kwetsbare groepen. Deze steunpunten zullen de zwakste en meest geïsoleerde mensen bijstaan of hen op weg helpen naar aangepaste hulp elders.

Het noodhulpteam zal bij het werk ook de nodige aandacht besteden aan de opvangcentra. Deze voorlopige centra dienden om mensen op te vangen tijdens en na de tyfoon. Daar is veel werk aan de winkel om de hygiënische omstandigheden en de veiligheid van de families te verbeteren. Handicap International zal gezondheidskits uitdelen aan de mensen die hun huis moesten verlaten. Dit is een noodzaak in de zwaarst getroffen gebieden omdat er geen drinkbaar water meer voorradig is en er een risico op epidemieën bestaat aangezien er grote groepen mensen dicht op elkaar zitten.

Het noodhulpteam in Manilla laat weten dat de stad met 15 miljoen inwoners vastzit en mensen maar heel moeilijk terug naar thuis geraken. De opvangcentra zitten vol en om het risico van epidemieën te beperken zullen de logistieke teams van Handicap International wegen ontruimen zodat mensen kunnen terugkeren naar hun woonst.

Volgens een eerste schatting bedraagt de schade aan het centrum van Handicap International 30.000 dollar.

Op dinsdag 29 september beukte dezelfde tyfoon in op Vietnam, meer dan 1000 kilometer oostwaarts. Winden van 150 km per uur hielden zwaar huis. De overheid telde al 100 doden en de tyfoon vernietigde honderdduizenden huizen en duizenden hectaren rijstvelden. Tot op vandaag hebben belangrijke delen van Vietnam nog geen toegang tot elektriciteit.

Handicap International werkt sinds 1991 in Vietnam en opende in 2006 in de kuststad Danang een centrum voor mensen met rugletsels. Dit centrum verzorgt 250 patiënten met ruggenmergletsels, zowel in de stad als in de omliggende dorpen. De patiënten konden tijdig geëvacueerd worden maar het centrum van Handicap International werd zwaar beschadigd.

Handicap International zal de interventie in Vietnam toespitsen op het centrum in Danang, dat moet zo snel mogelijk hersteld worden om de revalidatie van de geëvacueerde patiënten te hervatten. Daarnaast moet het centrum klaarstaan voor de revalidatie van de zwaarste slachtoffers van de tyfoon. Een honderdtal zwaargewonden werden al behandeld in het aanpalende ziekenhuis in Danang waarmee Handicap International samenwerkt, maar er worden in de komende dagen nog veel meer gewonden verwacht.

Daarnaast zal Handicap International de patiënten die thuis opgevolgd worden bezoeken. 200 van deze patiënten leven in de getroffen zone en zijn als rolstoelgebruikers extra kwetsbaar voor het natuurgeweld. Handicap International zal de ergste slachtoffers en hun familie bijstaan met medische en materiële hulp.

Gepubliceerd op: 2 oktober 2009

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.