Winnaars Design with a Heart 2016

  • groepsfoto van alle winnaars van Design with a Heart 2016

De knopen van de jury zijn doorgehakt en het publiek heeft zijn favoriet gekozen: de vijf winnaars van Design with a Heart 2016 zijn bekend!

Ontdek hieronder welke ontwerpers in de prijzen vielen, dankzij hun uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een handicap of ouderen vergemakkelijken. Dagelijkse handelingen zijn voor deze mensen vaak niet vanzelfsprekend en de bestaande hulpmiddelen zijn dikwijls duur of niet aangepast aan persoonlijke behoeftes. Net daarom beloont Handicap International elk jaar de slimste uitvindingen die voor mensen met een beperking het verschil kunnen maken. 

De winnaars gingen allen naar huis met een BRICO-waardebon van 500 euro, een jaarabonnement op Dobbit- en Plusmagazine en andere partnergeschenken.

Van harte bedankt aan de tientallen creatievelingen die aan de slag gingen en ons hun uitvinding toezonden en een grote proficiat aan de winnaars! 

 

Davids 9-jarige dochter Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor bepaalde eenvoudige bewegingen voor haar onmogelijk zijn. Ook carnaval vieren en confetti gooien met haar vriendinnetjes lukte moeilijk, totdat haar handige papa een oplossing uit zijn mouw toverde.

Ingrid, die na een ongeval verlamd raakte, leert opnieuw bescheiden stapjes te zetten. De vaste voetplaat van haar rolstoel is echter hinderlijk bij het opstaan en gaan zitten. Haar man Frank loste dit op door er een veilige opklapbare voetplaat van te maken, die Ingrid zelf kan bedienen.

Om te douchen rijdt Marc met zijn rolstoel een aangepaste inloopdouche in. Natte banden zorgen nadien voor sporen doorheen het hele huis. Howest-studenten kwamen daarom aanzetten met een rolstoelmat, een platform met rollen om ter plaatse de banden aan te drogen. Opkuiswerk is nu verleden tijd.

Gilles, die een ernstige mentale en fysieke handicap heeft, slaapt thuis in een aangepast bed waar hij niet uit kan vallen. Op vakantie was veilig slapen echter een probleem. Olivier, zijn papa, maakte daarom zelf een transporteerbaar en aanpasbaar bedhekje.

WINNAAR BRICO-PUBLIEKSPRIJS | De mammie van Nette is bijna helemaal verlamd. Ze leest heel graag, maar een blad omslaan is erg moeilijk. Bovendien kan ze het boek niet zelf vasthouden, waardoor het vaak dichtklapt. Daarom ontwierp Nette een boekensteun, dat een boek op netjes op zijn plaats houdt. De boekensteun komt samen met een leesstok met antislipuiteinde, waarmee Nettes mammie de pagina’s kan omdraaien.