Fietsen van Hechtel naar Kathmandu in een jaar tijd

Ludo Linden pose devant le bureau d'Handicap International au Népal
Na 17 000 kilometer fietsen, komt Ludo Linden aan in Kathmandu. Daar bezoekt hij projecten van Handicap International.
Naar aanleiding van Ludo’s bezoek organiseerden de medewerkers van Handicap International in Nepal een bijeenkomst waarbij personen met een handicap en pers talrijk aanwezig waren. © Handicap International

Met de fiets van Limburg naar Kathmandu: onbegonnen werk? Niet voor Ludo Linden! 29 jaar geleden werd zijn linkerbeen geamputeerd na een ongeval met de motor, nu fietst de optimistische wereldreiziger met één been de wereld rond. Na 17.000 kilometer blijft zijn boodschap hetzelfde : “Een handicap is geen belemmering om je dromen na te jagen”.

Op 2 april vorig jaar verliet Ludo zijn thuishaven Hechtel (Limburg) voor een bijzonder avontuur. Ludo is op weg naar Nieuw-Zeeland, een tocht van maar liefst 50.000 kilometer. Vandaag bevindt hij zich in de Nepalese hoofdstad Kathmandu en staat de teller op 17.000 kilometer. Na een jaar reizen bezocht hij een eerste keer de projecten van Handicap International.

Positieve boodschap

Een handicap mag geen belemmering zijn om je dromen na te jagen”. Met die positieve boodschap vertrok Ludo voor een avontuur dat vier jaar zal duren. Ludo wil tonen dat je perfect gelukkig kan zijn met een handicap, als je maar in jezelf gelooft.

Fietsen voor mensen met een handicap

De fietstocht is niet alleen een persoonlijk project, Ludo steunt met zijn uitdaging ook Handicap International. De internationale organisatie zet zich in om handicaps te voorkomen en mensen met een handicap in ontwikkelingslanden te helpen. Handicap International is actief in een zestigtal landen, waaronder Nepal.

Ervaringen delen

De komst van de bijzondere gast kon in Kathmandu op veel aandacht rekenen, zowel van de lokale bevolking als van de media. Ludo gaf interviews aan 15 Nepalese televisiezenders, radiostations en kranten. Ludo wisselde ook ervaringen uit met mensen met een handicap.

De mensen waren vooral geïnteresseerd in mijn ervaringen met andersvaliden in Nepal en in de rest van de wereld. Voor ons lijkt het vanzelfsprekend dat gebouwen toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, dat trottoirs zijn aangepast aan de noden van mensen in een rolstoel … In heel wat ontwikkelingslanden is het bijzonder moeilijk om te leven met een handicap”, zegt Ludo Linden.

Warme ontvangst door Handicap International

In Kathmandu bezocht Ludo de plaatselijke afdeling van Handicap International en het National Disabled Fund (NDF). NDF is een van de vijf partnerorganisaties waarmee Handicap International samenwerkt. In het atelier van NDF worden hand-, arm- en beenprothesen gemaakt. Fysiotherapeuten begeleiden er mensen met een handicap bij hun revalidatie.

Ludo: “Ik ontmoette een man van 75 jaar die 35 jaar geleden een beenamputatie onderging. Al die tijd liep hij op krukken omdat hij niet wist waar hij terecht kon voor een prothese. Een andere man met een verlamming woont in de bergen van Nepal. Zijn straat is zo steil dat hij met zijn rolstoel onmogelijk het huis uit kan. Dat is heel aangrijpend, zijn leven speelt zich letterlijk af in de deuropening.”

Niet overal ter de wereld hebben mensen met een handicap gelijke rechten of toegang tot degelijke gezondheidszorg. In Nepal werkt Handicap International nauw samen met lokale organisaties en met de overheid om mensen met een handicap te helpen. De organisatie startte verschillende projecten op: van preventiecampagnes, revalidatie en sensibilisatie tot sociale integratie. Te vaak worden mensen met een handicap uitgesloten van het maatschappelijk leven. Handicap International en haar partners zorgen ervoor dat mensen met een handicap opnieuw een plaats vinden in de maatschappij.