Jamel Balhi, de hardloper met het hart op de juiste plaats

Jamel Balhi is de eerste persoon die al lopend een reis rond de wereld maakt. Op 8 juni 2007 was hij op bezoek bij een project van Handicap International in Vietnam, de DWARSLAESIE-afdeling. Zijn bezoek aan het Ziekenhuis voor de Verzorging en Revalidatie van Beroepsziekten in Ho Chi Minh Stad, waar het project is gevestigd, was onvergetelijk.

Jamel Balhi werd ontvangen door Eric Weerts, de coördinator van het project, die hem meer vertelde over de betreurenswaardige situatie van een land in ontwikkeling zoals Vietnam: verkeersongevallen, arbeidsongevallen of ongevallen in en rond het huis. De meeste patiënten zijn verlamd aan alle ledematen, zodat de kans om opnieuw te lopen heel gering is.

De dwarslaesie - afdeling ging van start in 2003 en concentreert zich op de typische complicaties van patiënten met een dwarslaesie, zoals de controle van de blaas en de preventie en behandeling van doorligwonden.

Patiënten krijgen er verzorging, functionele revalidatie (in de vorm van fysiotherapie of ergotherapie), psychologische ondersteuning en aangepaste apparaten. Handicap International zorgt voor rolstoelen, sociale steun bij de herintegratie in de maatschappij en de mogelijkheid om sport te beoefenen.

Dit is het eerste zorg- en revalidatiecentrum in Vietnam dat beantwoordt aan de internationale normen.

Jamel Balhi bezocht het project en praatte daarna met de patiënten over zijn gevoelens en persoonlijke ervaringen. Het was een concreet voorbeeld voor hen, want ook hij heeft lichamelijke en geestelijke beproevingen moeten doorstaan om de eerste wereldloper te worden en meer dan 171 landen te doorkruisen. Er was ook tijd voor ontspanning toen Jamel Balhi een sessie boogschieten meedeed met de patiënten.

Hartelijk dank aan Jamel Balhi voor zijn bezoek. Zijn menselijke en solidaire houding is een grote aanmoediging voor onze acties.