Terugblik op Solidar XL

Jongen gaat in rolstoel op zoek naar de toiletten.
Zus in rolstoel, broer is geblinddoekt.
De kinderen proberen geblinddoekt en in een rolstoel vooruit te geraken.
Nog een groepje dat de verschillende uitdagingen aangaat.
Het terras voor het podium.

Ben je vorige zaterdag al roeiend de vijvers van Elsene overgestoken? Of heb je op zondag genoten van de zon en de muziek op het Fernand Cocqplein? Dan was je erbij tijdens Solidar XL, net als Handicap International!

Al enkele jaren organiseert de gemeente Elsene het sympathieke festival Solidar XL. Tijdens het weekend van 28 en 29 mei werd er gesport en gefeest en dat voor mensen met een handicap in het Zuiden. De opbrengst van het festival gaat immers gedeeltelijk naar Handicap International.

Zaterdag was voor de sportievelingen. Voor enkele euro’s konden mensen roeien op de vijvers van Elsene. Ze werden begeleid door de broers Bruno en Alain Lewuillon, die al een hele roeicarrière achter de rug hebben. “Dit heb ik altijd al eens willen doen”, zei een enthousiaste roeister toen ze haar beurt afwachtte. Omdat er zoveel belangstelling was, werd er uiteindelijk meer en langer geroeid dan gepland. En met wat Braziliaanse muziek op de achtergrond, zat de sfeer er helemaal in.

Feesten voor Handicap International

De dag erna werd er gefeest voor het goede doel. Het Fernand Cocqplein stroomde vol voor Les Fanfoireux en andere groepen. Er viel ook wat te beleven bij de stand van Handicap International. Kinderen konden ervaren wat het is om in een rolstoel naar het toilet te gaan, om doof naar een concert te luisteren of om iemand blind de weg te vragen. De meesten vonden het wel leuk om eens in een rolstoel te zitten. Maar ze vonden het ook lastig. “Zo zou ik niet graag naar school gaan, met al die trappen...”, bedacht iemand zich.

Begin september  steken de broers Lewuillon het Kanaal over. Ze doen dat samen met Karine Van Puyvelde en Lars Bosselman, die beiden een visuele handicap hebben. Je kan hun sportieve avontuur sponsoren door ‘roeispaanslagen’ te financieren. Meer info daarover vind je op
http://www.elsene.irisnet.be/site/nl/05xlaujourlej/evenement.php?id=8500.