Zwemmen van Oceanië naar Azië

Philippe en Arnaud in Papoea, voor de vlag van Handicap International

Update 21 mei - Zijn armen en benen werden enkele jaren geleden geamputeerd, maar toch gaat Philippe Croizon een ongelofelijke uitdaging aan. De man zal samen met zijn teamgenoot Arnaud Chassery zwemmend de vijf continenten trotseren. Een gewaagd avontuur waarmee ze Handicap International steunen. In Papoea begon het duo aan zijn eerste oversteek.

In 2010 zwom Philippe Croizon al het Kanaal over, net als Arnaud Chassery in 2008 had gedaan. Beide mannen koesterden dezelfde droom. Opnieuw een uitdaging, maar dan grootser en opmerkelijker: de vijf continenten met elkaar verbinden via vier oversteken. Een sportieve prestatie met een bijzondere boodschap.
 “Het is zeer symbolisch: een valide zwemmer en een zwemmer met een handicap, maken komaf met de verschillen”, legt Philippe Croizon uit. “Met deze uitdaging bouwen we bruggen tussen de continenten, maar ook tussen mensen met en zonder handicap.”

Op 9 mei kwamen Philippe en Arnaud aan in Papoea-Nieuw-Guinea (Oceanië). Na enkele dagen acclimatiseren en trainen, waren ze klaar voor de grote duik. Ze moesten enkel nog wachten op een toelating van de Indonesische autoriteiten. Woensdagavond om 22 uur was het zo ver … In Wutung, een klein vissersdorp in het noorden van het land, gingen ze de volgende dag om 6 uur 's morgens het water in. Na 7uur 35 min en 35 sec zwemmen, bereikten ze het Indonesische dorp Mabo, op het Aziatisch continent.

Het zwemmersduo plant één oversteek per maand te doen. Eindbestemming van de expeditie: een ontmoeting aan het Witte Huis, waar Philippe en Arnaud een petitie van Handicap International zullen overhandigen. De petitie dringt er bij de Verenigde Staten op aan mijnen en clustermunitie te verbieden.

Volg de zwemmers op Facebook!

https://www.facebook.com/audeladesfrontieres

Oceanië- Azië: de oversteek in cijfers:

Afstand in vogelvlucht: 15 km

Voorziene zwemafstand: 20 à 25 km (afhankelijk van de meteorologische omstandigheden en de omstandigheden op zee)

Voorziene duur: 8 à 15 uur

Mogelijke gevaren: gevaarlijke stromingen, haaien en kwallen, waarvan de steken dodelijk kunnen zijn.