Over persoptredens en openluchtslagers

afbeelding van Els Beelen

Sinds onze vorige blog zijn we van de ene interessante activiteit in de andere gerold. Donderdagvoormiddag was de conferentie gepland over werk voor mensen met een beperking. Er waren een vijftigtal personen aanwezig van verschillende organisaties. Eerst nam Rahman, van Lion Handisport, het woord om het onderwerp in te leiden. Hierna was het de beurt aan Karin en Els die de socio-professionele integratie van mensen met een beperking in België schetsten. Monsieur Griph, de vertegenwoordiger van de minister van familiezaken, vertelde vanuit het overheidsstandpunt over hun visie en toekomstplanning.

Wat ons opviel bij het debat achteraf was dat eerst alle namen van mensen die een vraag hadden werden opgeschreven, dan werden alle vragen opgeschreven - sommigen deden echter 10 minuten over het formuleren van een vraag - en dan werden de vragen één voor één beantwoord. Na het debat hebben Els en Karin een interview gegeven dat de ochtend nadien is uitgezonden op de nationale radio.

’S Avonds gingen we met onze goede vrienden van Lion Handisport uit eten bij Maman Benin. Een leuke babbel en geslaagd en lekker eten! We ontdekten toen dat drie van hen moslim waren en dus de volgende dag aan de Ramadan zouden beginnen. Het mooie hier is dat het niet uitmaakt welk geloof je aanhangt. Iedereen is vrij te kiezen en vaak is het geloof een combinatie van verschillende religieuze strekkingen. Een christen die voodoo praktiseert, een moslim die soms naar de christelijke kerk gaat … Het kan allemaal! Dat is heel wat anders dan bij ons waar nog veel te vaak mensen worden gediscrimineerd of beoordeeld op basis van hun religieuze overtuiging.

Vrijdag stonden er verschillende 'visites de terrain' op het programma. Wat een dag!
We bezochten 8 mensen met een beperking in hun werkomgeving, 4 in de voormiddag en 4 in de namiddag. We lijsten hier graag even onze stops op:

  • Naaiatelier van een dove vrouw wiens dove man kopiemachines herstelt. De tolk hielp ons bij het kiezen van het juiste kleedje voor Karins kleindochter.
  • Openluchtslagerij (zie foto). In een broeierig hete straat zorgde een lid van Lion Handisport voor de verwerking van karkassen tot fijne vleeswaren. 
  • Het ministerie van 'la famille' waarbij we twee blinde werknemers hebben ontmoet en gesproken. We brachten ook een kort bezoek aan Monsieur Griph om hem nogmaals te bedanken voor zijn deelname aan het debat de dag voordien.
  • Kippenfrituur chéz Alladja! Na een korte rondleiding mochten we proeven van deze Afrikaanse lekkernij op zijn Afrikaans. De drie moslims in ons gezelschap reinigden zich hierna om naar het vrijdaggebed te gaan.
  • Computershop chéz Djibrill (voorzitter van Lion Handisport). Een trotse eigenaar van een klein handeltje waar alle oude computers weer tot gloednieuwe worden omgetoverd.
  • Gervais de bottier die absoluut geen systeem lijkt te hebben om de schoenen van de klanten terug te vinden.
  • La Coutture La Esperance van Lucienne.
  • Bijouterie de Assade (een van de 51 broers of zussen van Raman).

Deze acht bezoeken hebben elk op hun eigen manier een bijzonder grote indruk op ons nagelaten. Van de creativiteit en zelfredzaamheid die zij aan de dag leggen, kunnen wij zeker nog iets van leren!