Community for All

afbeelding van Jeroen Stol

Het hete seizoen is begonnen. In maart, april en mei staan in ons kantoor de airco’s aan. In andere maanden is het al goed uit te houden met een ventilator.

Toch is het weer niet compleet voorspelbaar. Doorgaans zijn maart en april droog met temperaturen tot wel 40 graden. Maar eens om de vier of vijf jaar krijgen we in die regio te maken met La Niña. Dan moeten we ons voorbereiden op extra veel regenval. Hoewel dat de dagen iets koeler zal maken, kan de overvloedige regenval ook grote negatieve gevolgen hebben. Bij overstromingen kunnen veel gebieden in Cambodja immers volkomen geïsoleerd geraken.

In zulke omstandigheden zijn wij bezorgd om het lot van de meest kwetsbare groepen. Onder hen bevinden zich veelal mensen met een handicap. Het komende jaar zullen we mensen met een handicap met wie we werken binnen ons programma voor de integratie van mensen met een handicap en de verdediging van hun rechten informeren over hoe ze in dergelijke situaties het best handelen. Helaas bestaat daar geen standaardtraining of informatiemodule voor. We zullen ons dus goed moeten voorbereiden. Ook andere organisaties, die zich niet specifiek richten op mensen met een handicap, zijn betrokken bij de informatieverstrekking over natuurrampen.

Ons Community for All (gemeenschap voor allen) -project leent zich uitstekend voor bovengenoemde trainingen. Het doel van dat project is tweeledig. Enerzijds helpen wij mensen met een handicap in landelijke gebieden om zich te organiseren, want samen staan ze sterker. Anderzijds proberen we in te spelen op specifieke behoeften. Die behoeften kunnen zeer divers zijn. We financieren onder meer doelgerichte opleidingen zodat mensen met een handicap beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. We maken ook een budget beschikbaar voor fysieke toegankelijkheid en we hebben een project voor de participatie van mensen met een handicap bij de nakende verkiezingen. Dat erg succesvolle project is recent afgerond, maar met het oog op de verkiezingen in 2012 en 2013 gaan we op zoek naar partners om het te verlengen.