Feestdag in Choskal: een speciaal moment

afbeelding van Pierre

Te vaak wordt gedacht dat men in bed moet blijven als men nog niet hersteld is. Het is dus niet gemakkelijk om onze patiënten te overtuigen op te staan. Nochtans genezen de patiënten door te bewegen. Ze moeten bewegen zodra dat mogelijk is.

We moeten dus de hele dag onderhandelen ... We spenderen veel tijd aan het naar buiten brengen van patiënten die amper kunnen bewegen en het overtuigen van zelfstandige patiënten om zelf naar buiten te gaan en te gaan wandelen.  We moeten ook de familie overtuigen en hen vragen om hun naasten aan te moedigen ...

We hebben met onze partners ter plaatse over dit probleem gepraat en besloten om gebruik te maken van plaatselijke 'clowns' om zo de patiënten te overtuigen om te bewegen en hun te warme en overbevolkte tent te verlaten.

Die clowns werken al regelmatig in het ziekenhuis. Ze gaan langs de tenten om te zingen en basishygiëne (handen wassen, tandenpoetsen, plassen in het toilet ...) te promoten. Deze keer hebben ze een kleine show buiten de tenten georganiseerd. Het voor de hand liggend excuus voor het feestje is het afscheid van het afdelingshoofd chirurgie van het ziekenhuis die hier erg geliefd is. Een uur lang heeft men de patiënten naar de plek van de korte voorstelling gebracht. Het was een overdonderend succes! Bijna iedereen is gekomen, zelfs de minder zelfstandige patiënten. Een groot succes!

Gedurende een uur heeft iedereen gelachen, gezongen, geroepen, geapplaudisseerd. De patiënten die gewoonlijk lijden zien, de mensen die te zwak zijn om hun vreugde te uiten, hebben zo gelachen en gezongen dat je de indruk kreeg dat alle zorgen even vergeten waren.

Pierre, 'docteur bougé'