Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek verleent Handicap International logistieke ondersteuning aan humanitaire organisaties door de opslag en de verdeling van humanitaire hulpgoederen te verbeteren.

Interventiegebieden

  • Hulp verlenen aan de slachtoffers (van het conflict / de aardbeving / de overstromingen, enz.), de ontheemden, de vluchtelingen
  • Logistieke ondersteuning om humanitaire hulpverlening mogelijk te maken

Lopende acties

Handicap International leidt sinds 2015 verschillende projecten om ngo’s te ondersteunen bij de distributie van humanitaire goederen: herstellen en verbeteren van start-/landingsbanen, beheer van regionale logistieke platformen, opslagruimte beschikbaar stellen en transportroutes beschikbaar maken.

Situatie in het land

De Centraal-Afrikaanse Republiek, volgens de Verenigde Naties het armste land ter wereld, valt sinds 2013 ten prooi aan etnisch en religieus geweld.

Op de VN-lijst die de levensstandaard in alle landen meet, staat de Centraal-Afrikaanse Republiek op de laatste plaats van de 188 landen. Het land telt iets minder dan 5 miljoen inwoners en de economie hangt grotendeels af van overlevingslandbouw.

Het land kent een chronische instabiliteit sinds de afhankelijkheid in 1958. In 2013 braken onlusten uit tussen Anti-Balaka (christenen) en Seleka (moslims) die het land in een crisis brachten. De burgers zijn het slachtoffer van het geweld. Bijna 700 000 personen zijn op de vlucht in eigen land, een half miljoen mensen vluchtte naar één van de buurlanden. De helft van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig. De vredesoperatie (MINUSCA) die in 2014 door de Verenigde Naties werd ontplooid en bijna 12 000 personen telt, kan de stabiliteit niet verzekeren.
 

Team van Handicap International in Centraal-Afrikaanse Republiek: 90
Actief in Centraal-Afrikaanse Republiek: sinds 1994