Publieksprijs Design with a Heart 2017

Potjeshouder wint publieksprijs!

Elk jaar beloont Handicap International slimme uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een handicap of ouderen vergemakkelijken. Dagelijkse handelingen zijn voor hen vaak niet vanzelfsprekend en de bestaande hulpmiddelen zijn dikwijls duur of niet aangepast aan persoonlijke behoeftes.

Een dozijn creatievelingen ging aan de slag en zond ons hun uitvindingen op. Naast de jury, die op 9 augustus haar favorieten bekendmaakt, koos ook het publiek zijn lieveling: de potjeshouder van An-Sofie Vandenberghe!

De universele potjeshouder houdt potjes yoghurt, pudding, ijs ... netjes op zijn plaats voor wie slechts één hand kan gebruiken. Het potje schuift niet meer weg of valt niet meer om, zodat eten voor hen niet langer een frustrerende taak is.

Proficiat aan An-Sofie. Zij gaat aan de haal met de BRICO-publieksprijs, een waardebon van 250 euro.

Bedankt ook aan iedereen die zijn stem uitbracht!

 

Bekijk alle uitvindingen van 2017

An-Sofie Vandenberghe
PUBLIEKSWINNAAR | Voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, kan een potje yoghurt eten of beleg smeren een frustrerende taak zijn. Potjes vallen om of doosjes schuiven weg. Dus maakte An-Sofie een houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende grootte mooi in blijven rechtstaan.
1803 Stemmen
Bénédicte Gressens - CITECO
Bij CITECO, een beschutte werkplaats, worden zittingen van stoelen gevlochten. Voor de werknemers met gezichtsproblemen zorgt de aangepaste bankschroef voor een vast referentiepunt. De zittingen blijven zo ook stevig op hun plaats zitten.
51 Stemmen
David Delabassée
Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor ze weinig kracht heeft en niet zelf rechtop kan staan. Toen ze op sneeuwklassen vertrok en bleek dat haar badstoeltje niet paste in het bad van de die studio ze huurden, knutselde haar papa snel een stevig en handig reisbadstoeltje ineen.
92 Stemmen
Elsa De Wit
Elza heeft een oog voor naalden, spelden en vijsjes die op de vloer achterblijven. Niet zomaar afval, maar voorwerpen waar je nog wat mee kan doen. Buigen en oprapen is echter niet zo simpel voor haar, en daarom bedacht ze een ergonomische afvalmagneet.
12 Stemmen
Frank Genar en Ingrid Maerien
Ingrid is kapster. Nadat ze verlamd raakte, kon ze geen kappersstoel meer bedienen en leek haar beroep onmogelijk geworden. Haar man Frank bouwde de klantenstoel echter op ingenieuze wijze om, zodat Ingrid nu weer de kappersschaar kan hanteren.
70 Stemmen
Gerard Vanpoucke
Waar moet je met je krukken belanden wanneer je ze niet nodig hebt, omdat je even neerzit of snel iets uit je achterzak wil halen? En vooral: hoe zorg je ervoor dat ze niet constant omvallen wanneer je ze ergens “parkeert”? Gerard bedacht een handige oplossing.
236 Stemmen
Maurice Peeters
Een stomazak leegmaken moet zittend gebeuren en lukt dus niet in een urinoir. Maar een gewoon toilet is niet altijd voorhanden voor mannen, ondervond Maurice. Daarom vond hij een praktisch verlengstuk voor de stomazak uit, waarmee hij toch discreet en op zijn gemak naar het urinoir kan gaan.
24 Stemmen
Michèle Rouge - AP³ Plouf
Een duikpak is handig voor wie een meervoudige beperking heeft en van het heilzame effect van water wil genieten, omdat het een comfortabele temperatuur garandeert. Een duikpak áántrekken is minder handig. Tot Michèle op de proppen kwam met twee pakken, enkele ritsen en een portie naaitalent.
648 Stemmen
Olivier Catfolis
Deelnemen aan een gesprek wanneer je slecht hoort, is niet evident. Maar nieuwe technologieën brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee. Olivier heeft een slimme app ontwikkeld voor zijn slechthorende oom.
1548 Stemmen
Rosan Steenbrugge
Florien, met downsyndroom, kookt graag. Ze is het gewend om in de keuken de instructies van anderen uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat ze ook zelfstandig achter de kookpotten kan staan, ontwierp haar zus een kookmeubel waarmee Florien heel intuïtief en autonoom aan de slag kan.
118 Stemmen
Sylvia Brabant - Sam Laenen
Als begeleider bij MPI Merlijn stelde Sylvia vast dat veel kinderen met autisme moeite hebben om zindelijk te worden. Ze verkiezen een pamper boven het potje of het toilet. Na verschillende methodes te hebben uitgetest, bleek een zelfgemaakt, aantrekkelijk kinderkaartje de formule tot succes.
168 Stemmen
Tomas Lerno
Zijn collectie CD’s beluisteren is één van de hobby's van Lieven, die in huize Eyckerheyde woont. Alleen kwamen er zoveel krassen op de CD’s, dat ze bijna onbeluisterbaar werden. Zijn vroegere begeleider Thomas bouwde een oude gsm om tot jukebox, waarbij dit probleem helemaal van de baan is.
202 Stemmen