Goto main content

"60% van onze patiënten beschikt niet over het nodige mobiliteitshulpmiddel"

Hulpverlening
Syrië

Sami (schuilnaam) staat aan het hoofd van het revalidatieteam in een ziekenhuis in de regio Idlib. Hij vertelt over de dramatische situatie sinds de aardbeving.

Puin van een ingestort gebouw na de aardbeving in Idlib in Syrië op 6 februari 2023. | © Muhammed Said / ANADOLU AGENCY / AFP

Gebrek aan mobiliteitshulpmiddelen

"Ik heb de leiding over de afdeling kinesitherapie in een ziekenhuis in de regio Idlib. Deze afdeling bestaat uit een team van 14 mensen. Ons ziekenhuis is overspoeld door patiënten. Velen moeten hierdoor zelfs buiten in de koude liggen door een gebrek aan bedden.

Veel patiënten komen van wel 60 kilometer ver om te worden behandeld voor ernstige verwondingen zoals hoofdletsels, ruggenmergletsels, meervoudige breuken en amputaties omdat ze urenlang vastzaten in het puin."

Het risico van een blijvende handicap

"We komen al mobiliteitshulpmiddelen tekort... Als ze niet over het juiste materiaal zoals rolstoelen, krukken of rollators beschikken, verhoogt het risico dat patiënten permanent met een handicap zullen moeten leven.

Sinds de aardbeving heeft echter ongeveer 60% van onze patiënten geen van deze essentiële hulpmiddelen ontvangen omdat de nood te hoog was.

Ons personeel is diep gefrustreerd omdat wij zonder deze middelen niet in staat zijn al onze patiënten voldoende te helpen. We hebben dan wel een prothesewerkplaats, maar die is een uur rijden verderop, en sommige hulpmiddelen zijn in onze omgeving helemaal niet verkrijgbaar."

De gevolgen voor de patiënten

"Zonder mobiliteitshulpmiddelen zullen patiënten op andere mensen zijn aangewezen om hen van de ene locatie naar de andere te vervoeren. Sommigen kunnen hierdoor gewoonweg hun huis niet meer uit.

De situatie is kritiek: mensen zitten nog steeds vast onder het puin, huizen zijn verwoest en gezinnen moeten in bussen of auto's slapen.

Mensen rouwen om hun geliefden; er zijn overal begrafenisceremonies; in een nabijgelegen stad moesten de autoriteiten alle lichamen samen in een massagraf begraven omdat het er te veel waren. Het is ongelooflijk triest."

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Meer over dit onderwerp

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving Hulpverlening

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving

Na de 12-12 oproep voor Myanmar bijna drie maand geleden staat de teller vandaag op 510.622 euro. Met deze giften kan de humanitaire hulp van de vijf lidorganisaties van Consortium 12-12 voor de slachtoffers van de aardbeving worden gefinancierd.

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving
© HI / 2025
Hulpverlening

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving

Op 28 maart trof een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter het centrum van het land. Handicap International kwam meteen in actie. Drie maanden later werken onze teams nog steeds samen met de getroffen gemeenschappen.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB