Goto main content

"60% van onze patiënten beschikt niet over het nodige mobiliteitshulpmiddel"

Gezondheid Noodhulp
Syrië

Sami (schuilnaam) staat aan het hoofd van het revalidatieteam in een ziekenhuis in de regio Idlib. Hij vertelt over de dramatische situatie sinds de aardbeving.

Puin van een ingestort gebouw na de aardbeving in Idlib in Syrië op 6 februari 2023. | © Muhammed Said / ANADOLU AGENCY / AFP

Gebrek aan mobiliteitshulpmiddelen

"Ik heb de leiding over de afdeling kinesitherapie in een ziekenhuis in de regio Idlib. Deze afdeling bestaat uit een team van 14 mensen. Ons ziekenhuis is overspoeld door patiënten. Velen moeten hierdoor zelfs buiten in de koude liggen door een gebrek aan bedden.

Veel patiënten komen van wel 60 kilometer ver om te worden behandeld voor ernstige verwondingen zoals hoofdletsels, ruggenmergletsels, meervoudige breuken en amputaties omdat ze urenlang vastzaten in het puin."

Het risico van een blijvende handicap

"We komen al mobiliteitshulpmiddelen tekort... Als ze niet over het juiste materiaal zoals rolstoelen, krukken of rollators beschikken, verhoogt het risico dat patiënten permanent met een handicap zullen moeten leven.

Sinds de aardbeving heeft echter ongeveer 60% van onze patiënten geen van deze essentiële hulpmiddelen ontvangen omdat de nood te hoog was.

Ons personeel is diep gefrustreerd omdat wij zonder deze middelen niet in staat zijn al onze patiënten voldoende te helpen. We hebben dan wel een prothesewerkplaats, maar die is een uur rijden verderop, en sommige hulpmiddelen zijn in onze omgeving helemaal niet verkrijgbaar."

De gevolgen voor de patiënten

"Zonder mobiliteitshulpmiddelen zullen patiënten op andere mensen zijn aangewezen om hen van de ene locatie naar de andere te vervoeren. Sommigen kunnen hierdoor gewoonweg hun huis niet meer uit.

De situatie is kritiek: mensen zitten nog steeds vast onder het puin, huizen zijn verwoest en gezinnen moeten in bussen of auto's slapen.

Mensen rouwen om hun geliefden; er zijn overal begrafenisceremonies; in een nabijgelegen stad moesten de autoriteiten alle lichamen samen in een massagraf begraven omdat het er te veel waren. Het is ongelooflijk triest."

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza Noodhulp

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza

Alleen een staakt-het-vuren tussen de partijen in het conflict kan een tegemoetkoming aan de immense noden van de burgerbevolking mogelijk maken.

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.