Goto main content

Eindrapport Oekraïne 12-12

Noodhulp
Oekraïne

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

In dit eindrapport doen de zeven organisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties verslag van hun noodhulpacties in Oekraïne en buurlanden Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slovakije. Deze waren mede mogelijk dankzij de giften die ingezameld werden door de oproep van Consortium 12-12. De oproep werd eind december 2022 afgesloten en bracht ruim 30,5 miljoen euro op.

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. De humanitaire situatie in Oekraïne verslechterde drastisch en snel. Gedurende 2022 veroorzaakten de intense vijandelijkheden wijdverspreide vernielingen en vielen er duizenden doden en gewonden. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht, zowel in eigen land als naar de buurlanden en er werden banen en bestaansmiddelen vernietigd. Het aantal mensen dat humanitaire hulp en bescherming nodig had, steeg van ongeveer 3 miljoen aan het begin van het jaar tot bijna 18 miljoen enkele maanden later. Humanitaire organisaties breidden hun activiteiten snel uit en bereikten in 2022 bijna 16 miljoen mensen met levensnoodzakelijke hulp, ondanks enorme uitdagingen.

 

Bekijk 'Oekraïne 12-12 - eindrapport'

 

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 9 juli 2024

Meer over dit onderwerp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’ Gezondheid Noodhulp Preventie

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’

Interview met Cédric Piriou, directeur van Handicap International Haïti, over het bendegeweld in het land, de noden van de bevolking en de impact op de projecten.