Goto main content

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen

Mijnen en andere wapens Preventie
Syrië

Net na de aardbeving startte een team van Handicap International met sensibiliseringssessies. Hoe jezelf beschermen tijdens en na een aardbeving, en dat in een land in oorlog?

Een educatief medewerker geeft een sensibiliseringssessie aan een groep vrouwen

Een educatief medewerker geeft een sensibiliseringssessie aan een groep vrouwen | © K.W Dalati / HI

Verschillende mobiele teams met in totaal 24 medewerkers reizen door het noordwesten van Syrië naar de plekken die het hardst getroffen zijn door de aardbeving. Ze zorgen er voor veiligheidsboodschappen aan de overlevenden. Van deur tot deur of via openbare sessies, individueel of in groep. De aanpak is divers.

Hoe je voorbereiden op of gedragen tijdens een aardbeving of naschok. Dat is de boodschap dat het team wil verspreiden onze de bevolking. Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen het gevaar aanzienlijk verkleinen. 'Vervang lusters door gefixeerde spots in het plafond' is slechts één van de manieren om je beter voor te bereiden op een aardbeving.

'Voel je de aarde beven, dan is het belangrijk om gezicht, hoofd en nek te beschermen met je armen en zo stil mogelijk te blijven liggen of zitten op de vloer. Loop niet en wacht tot de beving stopt om dan snel het gebouw of je auto te verlaten. Na een aardbeving is het belangrijk om geen sigaret, lucifers of kaarsen aan te steken. Elke vlam kan gevaarlijk zijn. Gebruik enkel SMS om te communiceren en telefoneer enkel in extreme nood aan hulp. Luister naar de radio en volg instructies op van de lokale autoriteiten.' Ook tips voor tijdens en na een aardbeving kunnen overlevingskansen vergroten.

 

"De lokale bevolking had oren naar onze veiligheidsboodschappen. Ze werd immers nog een tijd lang geplaagd door naschokken. De mensen stelden heel wat vragen aan onze medewerkers."

 

Specialsit sensibilisering, Sultan AL SHOUBAKI

Oorlogsexplosieven

Tegelijkertijd wordt ook gesensibiliseerd over de gevaren van oorlogsexplosieven. Het gebied is namelijk zwaar verontreinigd met resten van bommen, raketten en munitie van vroegere en recente gevechten. Een zeer groot risico voor de bevolking.

In vele huizen of andere gebouwen kunnen wapens en munitie zijn opgeslagen, locaties die nu in puin liggen. Veel gezinnen zijn ontheemd, leven onder de blote hemel en bevinden zich mogelijk in onbekende gebieden die vervuild zijn met explosieven.

HI-teams leren zoveel mogelijk mensen de explosieve wapens te herkennen die zij in het puin of op straat kunnen aantreffen: welke vorm hebben ze? Over welk type gaat het? Hoe gevaarlijk zijn ze? Welke verwondingen kunnen ze veroorzaken? De bevolking wordt zo goed mogelijk voorbereid.

Zoeken in het puin

Vele mensen brengen zichzelf in gevaar door snel terug te keren naar het puin van hun huizen of flats om persoonlijke bezittingen zoals dekens en kleding op te halen, of door te starten met het ruimen van puin om daarna weer hun huis te kunnen opbouwen. Ook kinderen zijn naarstig op zoek in het puin. Voor de aardbeving was oude metalen zoeken en verkopen al een populaire manier om wat geld te kunnen verdienen. Een activiteit die nu alleen maar is toegenomen.

Voor het slopen va beschadigde gebouwen worden soms explosieven gebruikt door de civiele bescherming. Dit kan op hun beurt echter achtergebleven oorlogsresten tot ontploffing brengen en zo grote schade veroorzaken aan omliggende gebouwen. Puin ruimen is dus een zeer gevaarlijke activiteit in dit gebied.

"We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken in onze sessies, die ongeveer 20 minuten duren. Onze kernboodschap? Wees je bewust van het risico. Als je een verdacht uitziend object ziet, benader het niet, raak het niet aan en verplaats het niet. Houd afstand en bel ons of de autoriteiten. Onze campagne redt levens."

Specialsit sensibilisering, Sultan AL SHOUBAKI

 

 

Gepubliceerd op: 20 maart 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.