Supertyfoon Rai: Handicap International volgt de situatie op de voet
Een supertyfoon trok deze donderdag door het centrum van de Filippijnse archipel. De teams van Handicap International in het land bereiden zich voor om naar de getroffen gebieden te reizen.
© HI / Cyclocane
In de Filippijnen zijn tienduizenden mensen geëvacueerd uit hun huizen. De tyfoon, die gepaard ging met windsnelheden tot 200 km/uur, trof halverwege de dag verschillende eilanden. Grote delen van de bevolking lopen gevaar door overstromingen, aardverschuivingen en vernietiging van de infrastructuur.
De teams van Handicap International (HI) op het terrein organiseren zich om naar de getroffen gebieden te kunnen gaan zodra de situatie het toelaat. In een dergelijke context is het de bedoeling de behoeften van de bevolking, voornamelijk de kwetsbare bevolkingsgroepen, snel te evalueren om te bepalen welke hulp het dringendst moet worden verleend.
H.I. is al verscheidene jaren een belangrijke speler in het verlenen van noodhulp tijdens natuurrampen. In 2020 heeft de organisatie deelgenomen aan de noodhulp na de tyfoon Rolly-Goni, en een studie over aardverschuivingen die dit jaar met verschillende partners is uitgevoerd, zal bijdragen tot een betere voorbereiding tijdens urgenties. Daarnaast zal H.I. in 2022 een project lanceren om betere noodhulpacties op poten te zetten in geval van een natuurramp.
De Filippijnse archipel (7100 eilanden en eilandjes) is een van de meest rampgevoelige gebieden ter wereld. Tyfonen komen zeer vaak voor en de gevolgen ervan – landverschuivingen en overstromingen - zijn verwoestend.
De tyfoon Haiyan, die de Filipijnen in november 2013 trof, kostte 8 000 mensen het leven en trof bijna 15 miljoen mensen. In de afgelopen 20 jaar zijn meer dan 31.000 mensen omgekomen en zijn 98 miljoen mensen getroffen door natuurrampen in het land.