Goto main content

'Dankzij het bewustmakingswerk van Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer'

Integratie
Togo

Damigou is een jonge slechtziende vrouw uit Togo. Dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding, kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek.

Foto van een jonge vrouw die poseert in een apotheek, met planken vol medicijnendoosjes. De jonge vrouw draagt een bril en lacht naar de camera.

Damigou is 25 jaar. Ze is slechtziend en dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek. | © S. D. Songoi / HI

Damigou heeft al sinds het vijfde leerjaar problemen met haar zicht. Haar directeur merkte op dat ze moeite had om van een afstand het bord te zien en besloot om haar te laten begeleiden door APHMOTO, een vereniging van personen met een handicap in het Togolese Tone. Dankzij deze vereniging en de steun van Handicap International, kon ze een aangepaste bril krijgen en deze regelmatig laten vernieuwen, waardoor ze haar studies toch kon voortzetten. 

Damigou zegt dat ze zich op school echter vaak minderwaardig voelde door haar beperking. Ze werd in het begin vaak uitgelachen en ontmoedigd door haar klasgenoten. Personen met een beperking zouden immers 'niet in staat zijn om studies af te maken of een job te vinden'. Het meisje zette haar studie vastberaden voort en bewees het tegendeel. Ze is nu 25 jaar en is boekhoudster in een apotheek, een prestatie waar ze heel trots op is. De steun van haar ouders en die van APHMOTO zijn doorslaggevend geweest in haar traject tot nu toe. 

Eerst wilde Damigou dokter worden, maar uiteindelijk koos ze voor boekhouding. Over vijf jaar, hoopt ze bedrijfsleider te zijn, zodat ze mensen met een handicap financieel kan ondersteunen om toegang te krijgen tot onderwijs. Haar doel is om hen te helpen hun dromen waar te maken, net zoals Handicap International en APHMOTO erin slaagden om dat bij haar te doen.

Sensibilisering

Voor Damigou is het cruciaal dat ouders van kinderen met een handicap hen niet verwaarlozen, maar dat zij hen juist aanmoedigen om naar school te gaan, en hen steunen, zodat ze hun studie kunnen voortzetten en een veelbelovende toekomst tegemoet gaan. Ze zegt ook dat het essentieel is om de leeromgevingen inclusief te maken, zodat ze makkelijk toegankelijk zijn voor personen met een handicap.

Toen Damigou nog een leerling was, organiseerde Handicap International bijvoorbeeld sensibiliseringssessies over handicaps voor de leerlingen en de ouders, wat de situatie van de jonge vrouw enorm verbeterde en waarna ze zich eindelijk beter op haar gemak voelde in de klas.

 

Handicap International gaat nog tot 2025 door met haar project rond inclusief onderwijs en beroepsopleidingen in Togo. In 2023 heeft de organisatie meer dan 2.000 kinderen met een handicap in het lager en secundair onderwijs begeleid, 116 professoren in inclusieve pedagogie gevormd, bijna 17.600 ouders en leden van de gemeenschap gesensibiliseerd over handicaps en meer dan 100 jongeren in hun beroepsopleiding en professionele integratie gesteund.

Gepubliceerd op: 10 juli 2024

Meer over dit onderwerp

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap
© HI
Integratie Mensenrechten

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap

In de Keniaanse vluchtelingendorpen werkt Handicap International drempels weg en ondersteunt ze het ondernemerschap.

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"
© Infomercial Media / HI
Integratie Revalidatie

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"

Gina is 4 jaar oud en woont in Oeganda. Het meisje heeft X-benen en dit maakt haar dagelijks leven heel wat moeilijker. Handicap International voorzag haar van 3D-geprinte knie-enkel-voetortheses.

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen
© RAKOTONDRAPARANY D. NJARA / HI
Integratie

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen

Wereldwijd zijn er 386 miljoen mensen met een handicap meerderjarig en dus oud genoeg om te werken. Toch is 80% van hen niet aan de slag.