Goto main content

"Dankzij sensibilisering door Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer"

Integratie
Togo

Damigou is een jonge slechtziende vrouw. Dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding in Togo, kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek.

Foto van een jonge vrouw die poseert in een apotheek, met planken vol medicijnendoosjes. De jonge vrouw draagt een bril en lacht naar de camera.

Damigou is 25 jaar. Ze is slechtziend en dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek. | © S. D. Songoi / HI

Het traject van Damigou

Damigou heeft al sinds het vijfde leerjaar problemen met zien. Haar directeur merkte op dat ze moeite had om van een afstand het bord te zien en besloot dus om haar te laten begeleiden door APHMOTO, een vereniging van personen met een handicap in het Togolese Tone, die personen met een handicap helpt. Dankzij deze vereniging en de steun van Handicap International, kon ze een aangepaste bril krijgen en deze regelmatig vernieuwen, waardoor ze haar studies kon voortzetten

Damigou zegt dat ze zich op school vaak minderwaardig voelde door haar beperking. Ze werd vaak uitgelachen door haar klasgenoten. Toch  bewees ze het tegendeel aan iedereen die haar probeerde te ontmoedigen door te zeggen dat personen met een handicap niet succesvol konden zijn in hun studies of in hun carrière. 

Dit ontmoedigde het jonge meisje niet en ze zette haar studie vastberaden voort. Ze is nu 25 jaar en ze is boekhoudster in een apotheek, een prestatie waar ze heel trots op is. De steun van haar ouders en die van APHMOTO zijn doorslaggevend geweest in haar traject tot nu toe. 

Eerst wilde Damigou dokter worden, maar uiteindelijk koos ze voor boekhouding. Over vijf jaar, hoopt ze bedrijfsleider te zijn, zodat ze mensen met een handicap kan helpen om toegang te krijgen tot onderwijs door hen de hulp te geven die ze nodig hebben. Dit is voornamelijk financiële steun. Haar doel is om hen te helpen hun dromen waar te maken, net zoals Handicap International en APHMOTO erin slaagden om dat bij haar te doen.

Inclusie in leeromgevingen

Voor Damigou is het cruciaal dat ouders van kinderen met een handicap hen niet verwaarlozen, maar dat zij hen aanmoedigen om naar school te gaan, en hen steunen, zodat zij hun studie kunnen voortzetten en een veelbelovende toekomst tegemoet gaan. Ze zegt ook dat het essentieel is om de leeromgevingen inclusief te maken, zodat ze makkelijk toegankelijk zijn voor personen met een handicap en zodat zij zich niet genegeerd of gemarginaliseerd voelen.

Toen Damigou nog een leerling was, organiseerde Handicap International bijvoorbeeld sensibiliseringssessies over handicaps voor de leerlingen en de ouders, wat de situatie van de jonge vrouw enorm verbeterde doordat ze zich eindelijk op haar gemak voelde.

Damigou zou graag nog een laatste boodschap overbrengen:

"Ik wil de hele wereld vertellen om personen met een handicap niet aan de kant te schuiven, omdat wij allemaal mensen zijn, net zoals zij."

Handicap International blijft haar project voor inclusief onderwijs en beroepsopleidingen in Togo uitvoeren tot 2025. In 2023 heeft de organisatie meer dan 2.000 kinderen met een handicap in het lager en secundair onderwijs begeleid, 116 professoren in inclusieve pedagogie gevormd, bijna 17.600 ouders en leden van de gemeenschap gesensibiliseerd over handicaps en meer dan 100 jongeren in hun beroepsopleiding en professionele integratie gesteund.

Gepubliceerd op: 29 mei 2024

Meer over dit onderwerp

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen
© RAKOTONDRAPARANY D. NJARA / HI
Integratie

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen

Wereldwijd zijn er 386 miljoen mensen met een handicap meerderjarig en dus oud genoeg om te werken. Toch is 80% van hen niet aan de slag.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Venezuela
© M. Campos / HI
Integratie

Economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Venezuela

Door de uitbreiding van hun kippen- en viskwekerij, verbetert de levenstandaard van Walter en zijn gezin en dragen ze rechtstreeks bij aan de economische stabiliteit van hun gemeenschap.