Goto main content

20 jaar acties in Laos

Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie Revalidatie
Laos

Van ontmijning – ter grootte van 700 voetbalvelden – tot de verzorging van mensen met een beperking: met diverse projecten verwezenlijkt Handicap International in Laos een duurzame verbetering in het leven van de meest kwetsbare mensen, en dat al 20 jaar! 

Een man in ontmijningsoutfit loopt door een veld met enkelhoog water en doorzoekt het met een metaaldetector

Van ontmijning – ter grootte van 700 voetbalvelden – tot de verzorging van mensen met een beperking: met diverse projecten verwezenlijkt Handicap International in Laos een duurzame verbetering in het leven van de meest kwetsbare mensen, en dat al 20 jaar! 

Meer dan 50 jaar nadat het tijdens de Vietnamoorlog voor het eerst werd gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht, blijft Laos wereldwijd het land dat het meest vervuild is door resten van clustermunitie. Deze explosieve oorlogsresten hebben sinds 1964 ruim 50.000 slachtoffers gemaakt. 

Handicap International heeft sinds 2006 al zo’n 24.000 explosieve oorlogsresten onschadelijk gemaakt en meer dan 3.500.000 m² grond kunnen zuiveren. Onze organisatie beschermt de bevolking ook tegen achtergebleven oorlogsresten door hen te sensibiliseren over de gevaren van deze wapens en door hen de juiste reflexen aan te leren. 

Preventie

Maar onze organisatie doet veel meer dan actie voeren tegen mijnen. Zo helpen we ook de ontwikkeling van handicaps bij jonge kinderen te voorkomen, door kinderen onder de vijf jaar op te volgen. Met hetzelfde doel voor ogen worden ook toekomstige ouders geïnformeerd over risicovolle zwangerschappen. We helpen ook het stigma te doorbreken dat rust op personen met een handicap, door bewustmakingscampagnes te voeren bij de gemeenschappen. 

Handicap International doet verder nog aan preventie door in te zetten op een veiliger verkeer. We trekken naar scholen om de leerlingen een veilig gedrag in het verkeer aan te leren. “Verkeersongelukken vormen één van de voornaamste oorzaken van handicaps wereldwijd, en er wordt eigenlijk veel te weinig aandacht aan besteed. Het is in Laos en Cambodja dat Handicap International haar eerste projecten rond verkeersveiligheid leidde. We mogen fier zijn dat we intussen al in 16 landen rond deze problematiek werken”, zegt Benoit Couturier, directeur van Handicap International in Laos.

Een beter leven voor mensen met een handicap

Onze teams in Laos staan ook mensen met een beperking bij om een autonomer en kwaliteitsvoller leven te leiden. Ze helpen hen bij het vinden van werk of het opstarten van een eigen micro-onderneming, zodat ze een inkomen verdienen. 

Tot slot geeft Handicap International ook vormingen aan verenigingen van mensen met een handicap, om hen te leren opkomen voor hun rechten. 

Handicap International dankt haar partners, de Laotiaanse overheid, de Europese Unie, de Belgische en Australische technische coöperatie, USAID en alle andere steungevers die Handicap International gesteund hebben om het leven van personen met een handicap duurzaam te verbeteren.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.