Goto main content

4 april – Internationale Dag tegen Mijnen

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Mijnen veroordeelt Handicap International het gebruik van deze meedogenloze wapens en roept ze op tot onmiddellijke maatregelen om de Syrische burgers te beschermen. Syrië is het enige land ter wereld dat sinds het begin van 2012 antipersoonsmijnen inzet.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Mijnen veroordeelt Handicap International het gebruik van deze meedogenloze wapens en roept ze op tot onmiddellijke maatregelen om de Syrische burgers te beschermen. Syrië is het enige land ter wereld dat sinds het begin van 2012 antipersoonsmijnen inzet.

De Belgische prinses Astrid heeft haar steun betuigd aan de slachtoffers van mijnen door symbolisch een van haar broekspijpen op te rollen. In het kader van de actie “Lend your leg” treden duizenden mensen wereldwijd in haar voetsporen en bootsen ze dit gebaar na.

In 2006 riepen de Verenigde Naties 4 april uit tot “internationale dag voor de bewustwording over en de bestrijding van mijnen”. In dat kader organiseert Handicap International de bewustwordingscampagne “Lend your leg”. De organisatie stelt daarmee ook de Syrische situatie aan de kaak.

Prinses Astrid rolt broekspijp op voor slachtoffers

« Lend your leg » is een internationale campagne die gesteund wordt door de Verenigde Naties. De campagne nodigt het publiek uit om de slachtoffers van mijnen een hart onder de riem te steken door zich te laten fotograferen met een opgerolde mouw of broekspijp. Een sterk symbolisch gebaar dat ook prinses Astrid niet onberoerd liet: tijdens de opening van de tentoonstelling “Mijnen, verraderlijke wapens” (te bezichtigen tot 28 juni in het Koninklijk Museum van het Leger in Brussel) legde ze haar been gewillig vast op plaat. Er volgde bovendien nog een bijzondere ontmoeting tussen de prinses en Umedjon Naimov, die strijd voert tegen mijnen nadat hij er op twaalfjarige leeftijd zelf het slachtoffer van werd.

Handicap International roept iedereen op “Lend your leg” te steunen door foto’s te uploaden via de website van de ngo of via haar Facebookpagina: http://www.handicapinternational.be/nl/lend-your-leg.

Mijnen: een pijnlijke realiteit in Syrië

De Syrische kwestie toont pijnlijk aan dat mijnen en de daaruit vloeiende problemen nog steeds brandend actueel zijn. Syrië is het enige land ter wereld dat in 2012 mijnen heeft gebruikt. Handicap International roept de internationale gemeenschap op om deze onaanvaardbare toepassing stellig te veroordelen en de actoren ter plaatse te helpen om snel maatregelen te treffen die de bevolking beschermen.

Het Syrische bewind windt er trouwens geen doekjes om: op 1 november 2011 zei een vertegenwoordiger van het Syrische leger “dat Syrië talrijke maatregelen had getroffen om haar grenzen te bewaken, waaronder het gebruik van mijnen”. Het Landmine Monitor Report van 2012 bevestigt dat mijnen worden gebruikt aan de grens met Turkije (nabij Hasanieih, Derwand, Alzouf, al-Sofan, Armana, Bkafla, Hatya, Darkosh, Salqin en Azmairin) en met Libanon (al-Buni, Tall Kalakh, Kneissi, El-Heet en Masharih al-Qaa). Het rapport vermeldt eveneens dat niet-staatsgebonden gewapende groepen herhaaldelijk gebruik maken van geïmproviseerde explosieven (molotovcocktails en tuigen die vanop een afstand tot ontploffing gebracht worden).

Sinds het begin van het conflict vormen mijnen en niet-ontplofte tuigen, die achterbleven bij zware bombardementen, vooral in de stedelijke gebieden een enorm risico. De burgers ter plaatse zijn voortdurend blootgesteld aan een onzichtbare maar dodelijke dreiging. De burgers die na de gevechten terug naar huis zullen keren, staat hetzelfde gevaar te wachten.

”Door het buitenproportionele geweld en de enorme verspreiding van niet-ontplofte wapens en mijnen is er een schrijnende nood aan ontmijning en risicovoorlichting”, zegt Marion Libertucci, beleidsmedewerker bij Handicap International. ”Onze ervaring in ontmijning en preventie in 47 landen leert ons dat het gevaar gedurende meerdere jaren na het einde van het conflict zal aanhouden. Bovendien hebben we slechts gedeeltelijk zicht op de werkelijkheid, aangezien we geen toegang hebben tot alle getroffen gebieden. Wat we later zullen ontdekken, kan onze meest pessimistische verwachtingen overtreffen. Het is absoluut noodzakelijk om snel acties te organiseren om de risico’s voor de bevolking te beperken en zo levens te redden.”
 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.