Goto main content

Al 800 000 mensen op de vlucht voor bombardementen in Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Sinds 24 februari en het begin van een grootschalig militair conflict in Oekraïne zijn steden in het hele land het doelwit van verwoestende bombardementen.

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev. | © AFP

Bombardementen en beschietingen in Oekraïne dwingen duizenden mensen om te vluchten

Burgers zijn de eerste slachtoffers

De bombardementen en beschietingen in heel Oekraïne zijn al zeven dagen aan de gang. Vele huizen, flats, openbare gebouwen, wegen en andere civiele infrastructuren werden vernietigd. Veel mensen raakten gewond of kwamen om, maar het exacte aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld. Uit vele rapporten blijkt dat bij gebruik in bevolkte gebieden 90% van de slachtoffers van explosieve wapens burgers zijn. Er werden ook clusterbommen ingezet, een wapen dat door het Verdrag van Oslo verboden is.

Minstens 12 miljoen mensen hebben onmiddellijk humanitaire hulp nodig, een cijfer dat in de komende dagen waarschijnlijk nog zal stijgen naarmate de bombardementen intensiever worden.

Grote vluchtelingenstroom

Bombardementen en artilleriebeschietingen in dichtbevolkte gebieden veroorzaakten massale volksverhuizingen: meer dan 800.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, sloegen op de vlucht. Ongeveer 450.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in Polen, vele andere tienduizenden in Roemenië, Moldavië en Slovakije. Gezinnen moeten tot 60 uur wachten – bij vriestemperaturen - aan de grens om Oekraïne te kunnen verlaten.

Degenen die niet kunnen - of niet durven te verhuizen in zo'n onstabiele situatie - schuilen in overvolle, onderkelderde onderkomens zonder toegang tot basisbehoeften als voedsel of toiletten.

Vóór het conflict was een groot deel van de Oekraïense bevolking al kwetsbaar: ongeveer 30 procent van de bevolking is ouder dan 60 jaar, met een hoog percentage chronische zieken; 13 procent van de bevolking leeft met een handicap. Deze mensen hebben geen toegang meer tot geneesmiddelen of diensten die essentieel zijn voor hun gezondheid. Het is voor hen vaak moeilijker onderdak te vinden om zich in geval van nood te beschermen.

Markten in de hoofdstad Kiev zijn snel door hun goederen heen; contant geld is niet meer in omloop. Inkopen doen is onmogelijk geworden.

Handicap International evalueert noden

Handicap International heeft twee teams ingezet om een evaluatiemissie uit te voeren in Oekraïne en de buurlanden. Het doel is de humanitaire context en de noden te evalueren om te bepalen hoe HI de meest kwetsbare mensen kan steunen.
De respons van HI zou kunnen bestaan uit postoperatieve revalidatiedorg, de verdeling van paramedisch materiaal en het verlenen van psychosociale steun. Tijdens de evaluaties zal er ook worden nagegaan wat de behoeften zijn op het gebied van onderdak, hygiënische produkten, logistieke steun en de integratie van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de toegang tot de hulp.

 

Gepubliceerd op: 2 maart 2022

Meer over dit onderwerp

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016
© HI
Mijnen en andere wapens

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016

Al 6 jaar is Handicap International aan het ontmijnen in Irak. Momenteel is ons team aan het werk in Kirkoek.

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking
© Development Tales Media / HI
Noodhulp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan
© Shakeel Ahmad / Anadolu Agency / AFP
Noodhulp

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan

Sinds 14 juni 2022 hebben ongeziene neerslag en overstromingen 116 Pakistaanse districten onder water gezet, met bijna 1000 doden en meer dan 1300 gewonden tot nu toe geregistreerd. 72 van de getroffen gebieden werden door de Pakistaanse overheid reeds uitgeroepen tot rampgebied. Handicap International volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt een noodinterventie voor om de door overstromingen ontheemde gezinnen te ondersteunen.