Goto main content

Al 800 000 mensen op de vlucht voor bombardementen in Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Sinds 24 februari en het begin van een grootschalig militair conflict in Oekraïne zijn steden in het hele land het doelwit van verwoestende bombardementen.

Een man ruimt puin op nadat op 25 februari een granaat insloeg op dit gebouw in Koshytsa Straat, in een voorstad van Kiev. | © AFP

Bombardementen en beschietingen in Oekraïne dwingen duizenden mensen om te vluchten

Burgers zijn de eerste slachtoffers

De bombardementen en beschietingen in heel Oekraïne zijn al zeven dagen aan de gang. Vele huizen, flats, openbare gebouwen, wegen en andere civiele infrastructuren werden vernietigd. Veel mensen raakten gewond of kwamen om, maar het exacte aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld. Uit vele rapporten blijkt dat bij gebruik in bevolkte gebieden 90% van de slachtoffers van explosieve wapens burgers zijn. Er werden ook clusterbommen ingezet, een wapen dat door het Verdrag van Oslo verboden is.

Minstens 12 miljoen mensen hebben onmiddellijk humanitaire hulp nodig, een cijfer dat in de komende dagen waarschijnlijk nog zal stijgen naarmate de bombardementen intensiever worden.

Grote vluchtelingenstroom

Bombardementen en artilleriebeschietingen in dichtbevolkte gebieden veroorzaakten massale volksverhuizingen: meer dan 800.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, sloegen op de vlucht. Ongeveer 450.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in Polen, vele andere tienduizenden in Roemenië, Moldavië en Slovakije. Gezinnen moeten tot 60 uur wachten – bij vriestemperaturen - aan de grens om Oekraïne te kunnen verlaten.

Degenen die niet kunnen - of niet durven te verhuizen in zo'n onstabiele situatie - schuilen in overvolle, onderkelderde onderkomens zonder toegang tot basisbehoeften als voedsel of toiletten.

Vóór het conflict was een groot deel van de Oekraïense bevolking al kwetsbaar: ongeveer 30 procent van de bevolking is ouder dan 60 jaar, met een hoog percentage chronische zieken; 13 procent van de bevolking leeft met een handicap. Deze mensen hebben geen toegang meer tot geneesmiddelen of diensten die essentieel zijn voor hun gezondheid. Het is voor hen vaak moeilijker onderdak te vinden om zich in geval van nood te beschermen.

Markten in de hoofdstad Kiev zijn snel door hun goederen heen; contant geld is niet meer in omloop. Inkopen doen is onmogelijk geworden.

Handicap International evalueert noden

Handicap International heeft twee teams ingezet om een evaluatiemissie uit te voeren in Oekraïne en de buurlanden. Het doel is de humanitaire context en de noden te evalueren om te bepalen hoe HI de meest kwetsbare mensen kan steunen.
De respons van HI zou kunnen bestaan uit postoperatieve revalidatiedorg, de verdeling van paramedisch materiaal en het verlenen van psychosociale steun. Tijdens de evaluaties zal er ook worden nagegaan wat de behoeften zijn op het gebied van onderdak, hygiënische produkten, logistieke steun en de integratie van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de toegang tot de hulp.

 

Gepubliceerd op: 2 maart 2022

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.