Goto main content

Bangladesh: Handicap International helpt Rohingya

Bangladesh

Sinds eind augustus zijn er in Bangladesh al bijna 400.000 Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar aangekomen. Handicap International komt tussen in deze noodsituatie en biedt steun aan die gezinnen, die met enorme behoeften kampen.

Een kampstraat in Kutupalong. De lucht is grijs, de weg is modderig en op sommige plaatsen versterkt door zandzakken. Kinderen staan aan de voorkant.

Bijna 400.000 personen van de Rohingya-minderheid hebben sinds eind augustus van dit jaar de grens overgestoken om in Bangladesh hun toevlucht te zoeken. De nieuwkomers, die zich bij de honderdduizenden Rohingya voegen die al in het land aanwezig waren (tussen 300.000 en 500.000 mensen), hebben nood aan voedsel, drinkwater, toegang tot sanitaire installaties, gezondheidszorg, revalidatiesessies en huisvesting.

10.000 personen geholpen

Handicap International is al sinds 2007 actief in de twee vluchtelingenkampen, de tijdelijke onderkomens en opvanggemeenschappen in Teknaf en Ukhiya (districten van Cox’s Bazar) en zet nu haar teams in om ook de nieuwkomers te helpen. De organisatie identificeert de meest kwetsbare personen (kinderen, zwangere en alleenstaande vrouwen, senioren en mensen met een handicap enz.) en evalueert hun behoeften (gezondheid, revalidatie, huisvesting ...). Ze verdeelt beschermingskits (meer bepaald met zaklampen, matrassen en dekens), hygiënekits met onder meer zeep en water, en bouwkits (bamboestokken, zeilen enz.). Bovendien levert ze mobiliteitshulpmiddelen (krukken, looprekjes ...) en leidt ze revalidatiesessies voor 1.850 gezinnen, goed voor ongeveer 10.000 personen.

De organisatie biedt ook psychologische steun aan de meest kwetsbare mensen om hen te helpen hun trauma’s te boven te komen. Bovendien verwijst Handicap International personen met specifieke behoeften (onderwijs enz.) door naar bevoegde partnerorganisaties die hen verder kunnen helpen. De organisatie zelf geeft nu voorrang aan de meest kwetsbare gezinnen, die onmiddellijk concrete hulp nodig hebben.

Gezien het bijzonder hoge aantal Rohingya dat Bangladesh binnenkomt – 15.000 nieuwkomers per dag – zal Handicap International haar interventie versterken om een antwoord te kunnen bieden op de toenemende behoeften van deze mensen.

 

Meer over dit onderwerp

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Samira, stap voor stap

Samira, stap voor stap

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.