Bangladesh: Handicap International helpt Rohingya
Sinds eind augustus zijn er in Bangladesh al bijna 400.000 Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar aangekomen. Handicap International komt tussen in deze noodsituatie en biedt steun aan die gezinnen, die met enorme behoeften kampen.
Bijna 400.000 personen van de Rohingya-minderheid hebben sinds eind augustus van dit jaar de grens overgestoken om in Bangladesh hun toevlucht te zoeken. De nieuwkomers, die zich bij de honderdduizenden Rohingya voegen die al in het land aanwezig waren (tussen 300.000 en 500.000 mensen), hebben nood aan voedsel, drinkwater, toegang tot sanitaire installaties, gezondheidszorg, revalidatiesessies en huisvesting.
10.000 personen geholpen
Handicap International is al sinds 2007 actief in de twee vluchtelingenkampen, de tijdelijke onderkomens en opvanggemeenschappen in Teknaf en Ukhiya (districten van Cox’s Bazar) en zet nu haar teams in om ook de nieuwkomers te helpen. De organisatie identificeert de meest kwetsbare personen (kinderen, zwangere en alleenstaande vrouwen, senioren en mensen met een handicap enz.) en evalueert hun behoeften (gezondheid, revalidatie, huisvesting ...). Ze verdeelt beschermingskits (meer bepaald met zaklampen, matrassen en dekens), hygiënekits met onder meer zeep en water, en bouwkits (bamboestokken, zeilen enz.). Bovendien levert ze mobiliteitshulpmiddelen (krukken, looprekjes ...) en leidt ze revalidatiesessies voor 1.850 gezinnen, goed voor ongeveer 10.000 personen.
De organisatie biedt ook psychologische steun aan de meest kwetsbare mensen om hen te helpen hun trauma’s te boven te komen. Bovendien verwijst Handicap International personen met specifieke behoeften (onderwijs enz.) door naar bevoegde partnerorganisaties die hen verder kunnen helpen. De organisatie zelf geeft nu voorrang aan de meest kwetsbare gezinnen, die onmiddellijk concrete hulp nodig hebben.
Gezien het bijzonder hoge aantal Rohingya dat Bangladesh binnenkomt – 15.000 nieuwkomers per dag – zal Handicap International haar interventie versterken om een antwoord te kunnen bieden op de toenemende behoeften van deze mensen.