Goto main content

België kiest in Mali voor innovatieve humanitaire aanpak

Innovatie Revalidatie

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bezoekt vandaag samen met premier Charles Michel een revalidatiecentrum in de Malinese hoofdstad Bamako. Ze maken er op het terrein kennis met de innovatieve humanitaire aanpak van ons land. Handicap International stelt in Bamako de ontwikkeling van 3D-geprinte ledematen voor. Het ICRC licht er haar plannen toe om in Mali een nieuw fysiek revalidatiecentrum te bouwen met de allereerste Humanitarian Impact Bond die het samen met België ontwikkelde.

In heel wat crisisregio’s is het voor mensen met zware fysieke letsels moeilijk om aan kwaliteitsvolle prothesen te geraken. Vaak moeten ze terugvallen op slecht aangepaste houten prothesen die het fysieke lijden alleen nog maar groter maken. Daarom investeert België samen met Handicap International in de ontwikkeling van 3D-geprinte ledematen. Met 3D-printing en computergestuurd ontwerp van ledematen krijgen meer mensen toegang tot kwaliteitsvolle kunstledematen.

Verdubbeling investering humanitaire innovatie
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking kiest bewust voor deze innovatieve aanpak. Alexander De Croo: “De humanitaire noden groeien elk jaar, steeds meer mensen zijn het slachtoffers van humanitaire crisissen en conflicten. Toch gaat maar één procent van de humanitaire middelen naar humanitaire innovatie en onderzoek. Dat moeten we veranderen. Meer innovatie zal meer mensen redden. Daarom zal België volgend jaar zijn investering in humanitaire innovatie verdubbelen tot 20 miljoen euro.

Ook op het vlak van de financiering trekt België de kaart van innovatie. Samen met het Rode Kruis ontwikkelde België de allereerste Humanitarian Impact Bond, een nieuw financieringsmechanisme dat 19 miljoen euro samenbrengt van sociale investeerders om fysieke rehabilitatiecentra te bouwen in conflictgebieden. Eén van de centra komt in Mali, de andere twee in Nigeria en DRC. De opgehaalde fondsen via de Humanitarian Impact Bond zullen gebruikt worden om de dienstverlening aan de patiënten te verbeteren. Daarnaast gaat uitgebreide aandacht naar innovatief beheer, digitalisering en dataverzameling.

Resultaatgerichte aanpak
Enkel wanneer de partners met het vijfjarige revalidatieprogramma resultaten haalt die vooraf zijn vastgelegd, zal een groep van outcome funders de sociale investeerders terugbetalen. Bij het niet behalen van de resultaten, krijgen de sociale investeerders slechts zestig procent van hun investering terugbetaald en betalen de associaties een boete van tien procent.

België was samen met het ICRC de voortrekker van dit nieuwe humanitaire financieringsmechanisme en behoort tot de groep van outcome funders. Ons land voorziet daarvoor 8,7 miljoen euro. Ook Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de “La Caixa” Foundation zijn outcome funder.

Alexander De Croo: “De beschikbare humanitaire middelen raken door het toenemend aantal humanitaire crisissen steeds sneller uitgeput. Daarom dat we op zoek moeten naar nieuwe financieringsvormen zoals de Humanitaire Impact Bond die sociale investeerders aan boord brengen en een sterke nadruk leggen op het behalen van resultaten.”

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo

Het eeuwigdurende conflict in Oost-Congo heeft ook een impact op de ontwikkeling van kinderen in de regio. Via de nodige opvolging krijgen kinderen als Inaya een behoorlijk steuntje in de rug van Handicap International.