Goto main content

België kiest in Mali voor innovatieve humanitaire aanpak

Innovatie Revalidatie

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bezoekt vandaag samen met premier Charles Michel een revalidatiecentrum in de Malinese hoofdstad Bamako. Ze maken er op het terrein kennis met de innovatieve humanitaire aanpak van ons land. Handicap International stelt in Bamako de ontwikkeling van 3D-geprinte ledematen voor. Het ICRC licht er haar plannen toe om in Mali een nieuw fysiek revalidatiecentrum te bouwen met de allereerste Humanitarian Impact Bond die het samen met België ontwikkelde.

In heel wat crisisregio’s is het voor mensen met zware fysieke letsels moeilijk om aan kwaliteitsvolle prothesen te geraken. Vaak moeten ze terugvallen op slecht aangepaste houten prothesen die het fysieke lijden alleen nog maar groter maken. Daarom investeert België samen met Handicap International in de ontwikkeling van 3D-geprinte ledematen. Met 3D-printing en computergestuurd ontwerp van ledematen krijgen meer mensen toegang tot kwaliteitsvolle kunstledematen.

Verdubbeling investering humanitaire innovatie
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking kiest bewust voor deze innovatieve aanpak. Alexander De Croo: “De humanitaire noden groeien elk jaar, steeds meer mensen zijn het slachtoffers van humanitaire crisissen en conflicten. Toch gaat maar één procent van de humanitaire middelen naar humanitaire innovatie en onderzoek. Dat moeten we veranderen. Meer innovatie zal meer mensen redden. Daarom zal België volgend jaar zijn investering in humanitaire innovatie verdubbelen tot 20 miljoen euro.

Ook op het vlak van de financiering trekt België de kaart van innovatie. Samen met het Rode Kruis ontwikkelde België de allereerste Humanitarian Impact Bond, een nieuw financieringsmechanisme dat 19 miljoen euro samenbrengt van sociale investeerders om fysieke rehabilitatiecentra te bouwen in conflictgebieden. Eén van de centra komt in Mali, de andere twee in Nigeria en DRC. De opgehaalde fondsen via de Humanitarian Impact Bond zullen gebruikt worden om de dienstverlening aan de patiënten te verbeteren. Daarnaast gaat uitgebreide aandacht naar innovatief beheer, digitalisering en dataverzameling.

Resultaatgerichte aanpak
Enkel wanneer de partners met het vijfjarige revalidatieprogramma resultaten haalt die vooraf zijn vastgelegd, zal een groep van outcome funders de sociale investeerders terugbetalen. Bij het niet behalen van de resultaten, krijgen de sociale investeerders slechts zestig procent van hun investering terugbetaald en betalen de associaties een boete van tien procent.

België was samen met het ICRC de voortrekker van dit nieuwe humanitaire financieringsmechanisme en behoort tot de groep van outcome funders. Ons land voorziet daarvoor 8,7 miljoen euro. Ook Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de “La Caixa” Foundation zijn outcome funder.

Alexander De Croo: “De beschikbare humanitaire middelen raken door het toenemend aantal humanitaire crisissen steeds sneller uitgeput. Daarom dat we op zoek moeten naar nieuwe financieringsvormen zoals de Humanitaire Impact Bond die sociale investeerders aan boord brengen en een sterke nadruk leggen op het behalen van resultaten.”

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.