Goto main content

“Bijna 2 miljoen ontheemden, dat is verontrustend”

Gezondheid Noodhulp Revalidatie
Zuid-Soedan

Lucia Morera, onze programmadirecteur in Zuid-Soedan, getuigt over de verontrustende situatie in het land en beschrijft de prioriteiten van Handicap International in 2015.

Een kinesist verzorgt een jonge vrouw in een vluchtelingenkamp in Juba.

Lucia Morera, onze programmadirecteur in Zuid-Soedan, getuigt over de verontrustende situatie in het land en beschrijft de prioriteiten van Handicap International in 2015.

Na langer dan een jaar van conflict, hoe zou u de situatie in Zuid-Soedan beschrijven?

De situatie blijft hopeloos. Sinds december 2013 bevindt Zuid-Soedan zich in de greep van een ernstige politieke crisis die heeft geleid tot talrijke gevechten, etnische bloedbaden en aanzienlijke volksverhuizingen. Op dit moment zijn er anderhalf miljoen Zuid-Soedanese mensen gevlucht binnen het land en nog eens 480.000 mensen zochten hun toevlucht in het buitenland.

De overeenkomsten die werden ondertekend door de partijen met betrekking tot het conflict, werden niet geïmplementeerd. De situatie blijft dus heel onstabiel, vooral in het noorden van het land. Tijdens de eerste maanden van de gevechten werden meer dan 9.000 kinderen gerekruteerd door de verschillende strijdende machten! Veel ontheemden in de kampen hebben geen toegang tot water, gezondheidszorg of onderdak. Bovendien krijgen de duizenden mensen die psychologisch getroffen of gekwetst zijn niet de hulp die ze nodig hebben. Het is duidelijk dat het jongste land ter wereld [[1]] in een verontrustende humanitaire crisis verkeert.

Wat zijn de prioriteiten van Handicap International in deze noodsituatie?

Vanaf het begin van de crisis was de eerste prioriteit van Handicap International de onmiddellijke verzorging van de meest kwetsbaren die getroffen worden door de gevechten (vrouwen, kinderen, oudere personen en mensen met een handicap). Denk aan revaliedatiezorg, verdeling van beschermkits en verplaatsingshulpmiddelen. Daarbij verzekeren we dat ze toegang krijgen tot de diensten die worden aangeboden door de humanitaire organisaties. Handicap International zette daarvoor steunpunten op voor mensen met een beperking en andere kwetsbare personen in ontheemdenkampen in Juba en Awerial County.

Op dit moment gaat Handicap International verder met het identificeren van de mensen die het meeste hulp nodig hebben, hun noden te evalueren, hen aangepaste ondersteuning (vooral revalidatie, psychosociale ondersteuning en psychomotoriek) te bieden en door te verwijzen naar andere actoren die hen kunnen helpen. De mobiele teams (voornamelijk fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen) staan ook ter beschikking van andere humanitaire organisaties, die de bevolking in de verschillende gebieden van Zuid-Soedan [[2]] helpen. Handicap International focust daarnaast op de ontwikkeling van duurzame projecten voor mentale gezondheid en revalidatie en op de bevordering van gelijke rechten voor mensen met een handicap.

Wat doet Handicap International voor ontheemden die gebukt gaan onder stress en angst?

We hebben meer dan 500 psychosociale ondersteuningssessies gehouden om binnenlandse ontheemden te helpen om het trauma van deze crisis te boven te komen. Ze praten in groep over hun ervaringen, ondersteunen elkaar en komen hun angsten te boven. Deze ondersteuning is essentieel voor een beter welzijn.

De focus van Handicap International ligt dus resoluut op de meest kwesbaren?

Absoluut. In conflictsituaties zijn de meest kwetsbare, geïsoleerde en fragiele personen niet altijd in staat om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Door de meest kwetsbare personen te identificeren, helpen we ouderen, personen met een beperking die zich niet kunnen verplaatsen, vrouwen en kinderen die gevaar lopen aan het geweld te worden blootgesteld.

Handicap International adviseert ook andere humanitaire spelers en gemeenschapsleiders om te verzekeren dat zij rekening houden met de meest kwetsbaren in hun acties. Samenwerken is fundamenteel om de hoop in dit land niet te verliezen. We worden zelfs aangesproken om alledaagse problemen op te lossen in de kampen! Sommigen mensen zeggen ons: “Jullie zorgen voor de zwaksten, jullie doen het juiste werk”. Maar het is niet altijd gemakkelijk! Dit maakt ons echter nog meer bewust van de impact van ons werk en tegelijk ook onze verantwoordelijkheden.

 

[1] Zuid-Soedan riep de onafhankelijkheid uit in juli 2011.

[2] Gebieden van Nimule, Yambio, Maban, Lankien, Yida en binnenkort in de county van Bor en het intern ontheemdenkamp in Malakal.

Meer over dit onderwerp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.