Goto main content

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen

Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Covid-19 is vandaag een realiteit wereldwijd. Daarom passen de team van Handicap International (HI) hun activiteiten aan en schieten ze kwetsbare bevolkingsgroepen te hulp. Onze kiné's zetten in het bijzonder in op sensibilisering bij de bevolking over de hygiënische maatregelen. Pauline Falipou, experte noodrevalidatie, deelt met ons haar blik op het terrein.

Kinesisten passen hun activiteiten aan waar de gezondheidscontext dit toelaat.

Kinesisten passen hun activiteiten aan waar de gezondheidscontext dit toelaat. | © Phil Sheppard / Handicap International

"In het licht van de epidemie maken we ons vooral zorgen over de meest kwetsbare mensen in onze interventielanden (Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Azië). We passen onze activiteiten aan om  revalidatiesessies voort te zetten waar de gezondheidscontext dat toelaat.

We zullen ervoor zorgen dat kinesitherapeuten revalidatiesessies kunnen blijven uitvoeren met mensen die ze nodig hebben, in landen waar de situatie nog niet al te problematisch is. We zullen kinesitherapeuten ook aansporen om de bevolking the informeren over gezondheids- en hygiënemaatregelen: handen wassen, afstand houden van elkaar, enzovoort. Prioritair is ook het opvolgen van revalidatiesessies aan mensen in nood in landen waar de situatie nog niet al te problematisch is. Onze kinesitherapeuten staan in de frontlinie omdat ze direct in contact staan met de meest kwetsbare mensen en zijn dus in de beste positie om dit soort boodschappen te verkondigen.

Revalidatie op afstand

Daarnaast zetten we een programma op van gefilmde revalidatiesessies, die de patiënten via hun smartphone kunnen volgen, zodat ze thuis revalidatiesessies kunnen uitvoeren. Ze kunnen ook met de kinesitherapeuten communiceren via deze app.

We willen er op deze manier voor zorgen dat zelfs patiënten die geopereerd zijn of die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, kunnen profiteren van revalidatiesessies in ziekenhuizen (als de hygiënerichtlijnen worden gevolgd).

Wat is de impact op lange termijn?

In het algemeen maken we ons grote zorgen over de gevolgen van de economische crisis die door covid-19 kan worden veroorzaakt. In het bijzonder dat de meest kwetsbare mensen daarna nog minder toegang zullen hebben tot revalidatiediensten en gezondheidszorg. "

Gepubliceerd op: 2 april 2020
Steun
onze teams

Meer over dit onderwerp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.