Goto main content

Eindelijk doeltreffende hulp voor vergeten groep van 20 miljoen mensen?

Noodhulp

Miljoenen mensen met een handicap maken deel uit van de groep mensen die vandaag getroffen worden door een crisissituatie. Tijdens de eerste humanitaire wereldtop van de VN in Istanbul vraagt Handicap International meer aandacht voor deze personen, die heel erg kwetsbaar zijn.

Man in rolstoel gaat tijdelijk toilet binnen.

Miljoenen mensen met een handicap maken deel uit van de groep mensen die vandaag getroffen worden door een crisissituatie. Tijdens de eerste humanitaire wereldtop van de VN in Istanbul vraagt Handicap International meer aandacht voor deze personen, die heel erg kwetsbaar zijn.

Op 23 en 24 mei 2016 vindt de allereerste humanitaire wereldtop van de Verenigde Naties plaats in Istanbul. Voor Handicap International vormt de top een historische kans om een stem te geven aan de vele mensen die bij humanitaire hulp vaak worden vergeten. 

Uiterst kwetsbaar 

Naar schatting 20 miljoen mensen met een handicap (over)leven in een humanitaire crisissituatie. Tijdens een natuurramp of een conflict zijn zij een van de meest kwetsbare groepen. Niet alleen worden ze vaak door de eigen gemeenschap verstoten, het is ook moeilijker om een getroffen gebied te ontvluchten en toegang te krijgen tot humanitaire hulp. Er wordt doorgaans maar weinig rekening gehouden met hun rechten en behoeften. 

Uit de enquête Disability in Humanitarian Context van Handicap International begin 2015 blijkt dat 75% van de ondervraagde personen met een handicap in humanitaire crisissituaties onvoldoende toegang krijgt tot basishulp, zoals water, voedsel, onderdak, medische verzorging. Hoe geraak je immers aan de voedselverdeling verderop in het vluchtelingenkamp als je niet mobiel bent? 

De helft van de respondenten wees bovendien op een gebrekkige toegang tot specifieke verzorging, zoals revalidatie en mobiliteitshulp. 

Charter voor inclusie bij humanitaire acties

Tijdens de wereldtop roept Handicap International daarom overheden, ngo’s en geldschieters op om een charter te ondertekenen voor de inclusie van mensen met een handicap bij humanitaire hulpacties. 

Het charter omvat vijf basisprincipes:

  1. Non-discriminatie en respect voor de diversiteit van personen met een handicap
  2. Inspraak van personen met een handicap bij de uitwerking van humanitaire programma's
  3. Het beschikbaar maken van inclusieve diensten
  4. Meehelpen aan de realisatie van een inclusief beleid op wereldvlak
  5. Samenwerking en coördinatie onder humanitaire hulpverleners voor een betere inclusie van personen met een handicap 

“De invoering van dit charter zou een grote stap zijn in de richting van een onpartijdigere en doeltreffendere hulpverlening”, stelt Anne Héry, hoofd van de afdeling advocacy en institutionele betrekkingen bij Handicap International. “Het zou een collectief bewustzijn aantonen van de humanitaire hulpverleners dat er momenteel een enorm probleem is.”

“Bij humanitaire acties wordt vooral gefocust op de algemene behoeftes. Ook beschikken weinig ngo’s over de kennis om inclusieve noodhulp in de praktijk om te zetten. Het charter stuurt zowel aan op een verandering in de aanpak als op een mentaliteitswijziging bij de humanitaire hulpverleners, zodat ze meer rekening houden met de rechten en behoeften van personen met een handicap, die nog al te vaak vergeten worden tijdens crisissituaties.”

Wie het charter ondertekent, gaat een duidelijk engagement aan. Het aantal handtekeningen is bepalend voor de reële impact van het charter op de leefomstandigheden van personen met een handicap in een crisissituatie. 

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.