Goto main content

Explosieve wapens bedreigen Syrië

Mijnen en andere wapens
Syrië

Ons nieuwe rapport ‘The use of explosive weapons in Syria: A time bomb in the making' benadrukt dat wapens een enorme pollutie veroorzaken in Syrië. Hierdoor zijn 5,1 miljoen Syriërs, onder wie 2 miljoen kinderen, in gevaar. De partijen in conflict worden opgeroepen om onmiddellijk een einde te stellen aan het gebruik van explosieven in dichtbevolkte gebieden.

Klein meisje met geamputeerd been wacht met gedemonteerde prothese die wordt onderhouden door een kinesiste van Handicap International die naast haar knielt.

Ons nieuwe rapport ‘The use of explosive weapons in Syria: A time bomb in the making' benadrukt dat wapens een enorme pollutie veroorzaken in Syrië. Hierdoor zijn 5,1 miljoen Syriërs, onder wie 2 miljoen kinderen, in gevaar. De partijen in conflict worden opgeroepen om onmiddellijk een einde te stellen aan het gebruik van explosieven in dichtbevolkte gebieden.

Explosieven zijn de meest gebruikte wapens in het Syrische conflict, zo toont het rapport aan dat berust op de analyse van 77.645 ongevallen tussen december 2012 en maart 2015. Meer dan vier op vijf geregistreerde ongevallen worden door explosieven veroorzaakt [1]. 75% van de ongevallen vindt plaats in dichtbevolkte gebieden, waardoor explosieve wapens een groot gevaar betekenen voor de burgers. Enkel al in het gouvernement Damascus werden 5.353 ongevallen gemeld, ofwel een gemiddelde van zeven ongevallen per dag. In totaal wonen 5,1 miljoen mensen, onder wie 2 miljoen kinderen, in gebieden waar explosieve wapens veelvuldig gebruikt worden. Hun leven is zowel op korte als op lange termijn in gevaar.

Hele generatie bedreigd

Alle conflictpartijen maken massaal gebruik van dit type wapens. De gevolgen voor de burgers zijn verschrikkelijk. "Explosieve wapens barsten in scherven uiteen of verplaatsen de lucht met grote druk. Op die manier maken ze dodelijke of complexe verwondingen aan het lichaam”, legt Anne Garella uit, regionale coördinatrice van Handicap International.

“Hun massale gebruik, in combinatie met de afwezigheid van aangepaste chirurgische verzorging in Syrië, heeft verwoestende gevolgen voor het leven van de mensen. Als de verwondingen niet op een correcte manier worden behandeld, loopt de gewonde het risico op een onvolledig herstel en op blijvende handicaps. Met meer dan een miljoen gewonden in Syrië zal een hele generatie de pijnlijke gevolgen van deze wapens moeten torsen", zegt Anne Garella.

Obstakel voor terugkeer van ontheemden

Het rapport toont niet enkel aan dat explosieve wapens een rechtstreekse bedreiging vormen, maar ook dat explosieve oorlogsresten een dodelijke erfenis nalaten. Bombardementen en obussen die wegen en straten bevuilen verhinderen dat burgers de gevechten ontvluchten of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan als ze gewond raken. De aanwezigheid van explosieve oorlogsresten zorgt er eveneens voor dat bestaansmiddelen ontoegankelijk worden. Zo kunnen landbouwers hun grond niet meer bewerken en kunnen veehouders hun vee niet meer verzorgen. Op langere termijn zullen explosieve oorlogsresten een obstakel zijn voor de terugkeer van de ontheemden en voor de algemene wederopbouw van het land.

"Explosieve wapens laten een dodelijke erfenis na in Syrië. Ze zullen het land nog jaren in een wurggreep houden", zegt Anne Garella. "We moeten onmiddellijk projecten op poten zetten om de mensen bewust te maken van de risico's en zo nieuwe ongevallen te vermijden. We moeten ook opleidingen organiseren in de gemeenschappen om de lokale, ontheemde en teruggekeerde burgers te informeren. De internationale gemeenschap moet zich bewust zijn van de omvang van dit probleem en moet opruimingsacties op touw zetten in de gebieden die zwaar vervuild zijn."

Oproep tot actie van internationale gemeenschap

Het rapport benadrukt dat zo snel mogelijk moet worden opgetreden om de burgers te beschermen tegen het gebruik van explosieve wapens. De conflictpartijen dienen onmiddellijk het internationale humanitaire recht te respecteren en het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkt gebied stop te zetten.

Handicap International roept eveneens alle staten op om het gebruik van deze explosieve wapens te veroordelen en hun invloed te laten gelden opdat de partijen in conflict stoppen deze wapens te gebruiken. Ze spoort de staten aan om actief deel te nemen aan de lopende gesprekken voor een internationaal politiek engagement om geen explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden te gebruiken.

Ons werk voor Syrische vluchtelingen

360.000 mensen hebben reeds baat gehad bij de acties die Handicap International heeft ondernomen in het kader van het Syrische conflict. De organisatie zorgt voor de fysieke revalidatie van gewonden, levert psychologische begeleiding en organiseert noodhulpverdelingen om de basisbehoeften in te vullen van gewonden, mensen met een handicap en andere zeer kwetsbare personen. Handicap International verspreidt ook bewustmakings- en veiligheidsboodschappen bij de lokale bevolking om ongevallen door explosieve oorlogsresten te vermijden. In Syrië zelf hebben al meer dan 71.500 mensen hulp gekregen via deze activiteiten.

[1] Explosieve wapens omvatten explosieve tuigen zoals mortierbommen, raketten, obussen en luchtbommen, alsook geïmproviseerde explosieve tuigen.

 

Download het rapport

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Rapport 1 jaar Syrië Turkije 12-12 Noodhulp

Rapport 1 jaar Syrië Turkije 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 op 1 jaar tijd?