Filippijnen: Mobiele teams helpen geïsoleerde bevolking
Vanaf 20 februari 2012 zal een team van Handicap International hulp bieden aan de meest kwetsbare mensen, onder andere personen met een handicap, ook zij die in de meest afgelegen gebieden wonen. Die interventie wordt opgestart als gevolg van de tropische storm Washi die in december van vorig jaar 1,1 miljoen personen trof.
Vanaf 20 februari 2012 zal een team van Handicap International hulp bieden aan de meest kwetsbare mensen, onder andere personen met een handicap, ook zij die in de meest afgelegen gebieden wonen. Die interventie wordt opgestart als gevolg van de tropische storm Washi die in december van vorig jaar 1,1 miljoen personen trof.
Eind december evalueerde Handicap International de situatie in Cagayan de Oro, na de doortocht van de tropische storm Washi. Begin januari begon de organisatie met de verdeling van noodhulpmateriaal (kits met spullen voor tijdelijk onderdak, hygiënekits, beschermingskits). Dankzij die verdeling kon de organisatie bovendien alle behoeften identificeren.
Alle informatie werd ingezameld in evacuatiecentra, bij lokale stedelijke en gemeentelijke overheden (burgemeesters, buurtverantwoordelijken, sociaal werkers en gezondheidsprofessionals, enz.), bij de mensen die door de ramp getroffen werden en bij personen met een handicap. Daarenboven nam Handicap International deel aan talrijke coördinatievergaderingen met humanitaire hulpverleners en de autoriteiten.
De organisatie zal haar acties dus op verschillende punten richten: ze zal optreden als tussenpersoon voor kwetsbare personen en mensen met een handicap (Disability and Vulnerability Focal Points - DVFP). Die moeten:
- de toegang van kwetsbare personen en mensen met een handicap (oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen zonder begeleiding, enz.) tot de algemene hulpcentra voor het grootste aantal schadegevallen bevorderen;
- de specifieke behoeften van personen met een handicap identificeren en de nodige gespecialiseerde, medische of technische oplossingen aanreiken.
Er zullen twee mobiele teams ingezet worden voor meerdere dorpen en evacuatiecentra, in het bijzonder in de gebieden die het verst van het stadscentrum verwijderd zijn. Die teams kunnen de behoeften identificeren van de meest kwetsbare personen, onder wie personen met een handicap, oudere mensen, personen met een chronische ziekte, zwangere vrouwen, enz. Bovendien kunnen ze kits uitdelen met basisbenodigdheden, technische hulpmiddelen en specifieke goederen, en gepaste technische ondersteuning bieden.
In samenwerking met andere humanitaire hulpverleners zal Handicap International ook werken aan de invoering van een systeem voor de doorverwijzing van slachtoffers, acties om humanitaire hulpverleners en overheden te sensibiliseren over de problematiek van handicaps in noodsituaties, en hulp voor inclusieve activiteiten (waarbij personen met een handicap betrokken kunnen worden).
Tezelfdertijd zal Handicap International organisaties van personen met een handicap steunen zodat ze lokale overheden kunnen aansporen om de wetten met betrekking tot personen met een handicap toe te passen.
Bovendien moeten ze leren om personen met een handicap te begeleiden bij specifieke activiteiten, zoals de preventie rond de risico's van natuurrampen, en om samen met andere internationale hulpverleners deel te nemen aan noodinterventies met aandacht voor specifieke behoeften en dus DVFP te worden nadat Handicap International zich teruggetrokken heeft.
Aanvullende informatie
Op vrijdag 16 december 2011, in het kielzog van de tyfoon Washi (lokaal ook gekend onder de naam Sendong), werden de Filipijnen gedurende 10 uur door stortregens geteisterd: Mindanao, in het zuiden van het land en een gebied waar tropische stormen zelden voorkomen, kreeg plots te maken met overstromingen. In één nacht tijd joeg de tyfoon Washi een duizendtal mensen de dood in. Volgens de Verenigde Naties werden meer dan 50.000 huizen beschadigd en werden 1,1 miljoen mensen door de ramp getroffen. Een maand later verblijven 26 000 overlevenden nog steeds in zwaar overbevolkte evacuatiecentra in Cagayan de Oro en Iligan. Nog bijna 200 000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in voorlopige schuilplaatsen of bij familie in hun geboortestreek.