Food for Peace: Voedselverdeling in Kasaï
Teams van Handicap International (HI) hebben gedurende twee jaar voedselhulp geleverd aan de bevolking van Kasaï in de Democratische Republiek Congo. Tussen 1 augustus 2017 en 31 augustus 2019 verdeelde HI 2 zakken maïsmeel (elk 27 kg), 1 zak bonen, 1 blik olie en 1 zak zout onder 92 549 personen in Demba en Dimbelenge, twee regio's in de provincie Kasaï.
Twee Congolezen duwen een fiets met zakken die door Handicap International en Food for Peace werden verdeeld. Een vrouw draagt een tas op haar hoofd terwijl een andere vrouw een kind naast zich draagt. | © John Wessels/HI
Om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken werd bij de distributie van de goederen, regelde HI transport of hulp bij de levering aan huis voor personen die de distributiecentra niet konden bereiken, zoals personen met een handicap, ouderen of zwangere vrouwen.
Het project kwam tot stand dankzij het Food for Peace-programma van het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID). USAID beheert de Amerikaanse buitenlandse ontwikkelingshulp via economische en humanitaire hulp in meer dan 80 landen wereldwijd.
Onzekere voedselsituatie in door geweld getroffen regio
Sinds 2016 heeft het uitbreken van geweld tussen milities en de nationale regering in Kasaï ernstige gevolgen gehad voor de voedselzekerheid van de bevolking. Vele Congolezen die gevlucht waren voor het geweld, keerden intussen terug, maar hebben hun inkomstenbron verloren. Daarom lanceerde HI in 2017 een interventie om de onzekere voedselsituatie van 8 500 door het conflict getroffen gezinnen te verbeteren.
Naarmate de veiligheid verbeterde, keerden nog meer ontheemden terug naar Demba en Dimbelenge. Daarom breidde Handicap International in 2018 een vervolg aan haar interventie om nog eens 6 776 getroffen gezinnen te helpen, voornamelijk nieuwe terugkeerders en intern ontheemden die niet van de eerste voedselverdeling konden profiteren. In totaal werden 67 dorpen in Demba en Dimbelenge bereikt.
Meer hulp nodig voor economisch herstel
Voor de selectie van de begunstigde gezinnen werd er rekening gehouden met twee factoren: de hardst getroffen gebieden en het gebrek aan aanwezigheid van andere humanitaire actoren. De verdeling had een positief effect op de betrokken gezinnen. Er werd een belangrijke evolutie van de uitgaven van de huishoudens geregistreerd, namelijk een verlaging van de kosten voor voedsel ten voordele van onderwijs, gezondheid en hygiëne.
Desondanks tonen bepaalde statistieken, zoals de Food Consumption Score* dat er nog grote behoeften zijn in de regio. Nu het conflict zich lijkt te stabiliseren, ontstaan er wel mogelijkheden om het economisch herstel te ondersteunen. Daarvoor zullen er aanvullende activiteiten moeten worden ondernomen om de voorzieningen voor water, sanitair en hygiëne (WaSH) te verbeteren of om de gezinnen te helpen met hun levensonderhoud.
* De Food Consumption Score is een score die berekend wordt aan de hand van de consumptiefrequentie van verschillende voedselgroepen in een huishouden in de 7 dagen voor de bevraging. Bron: https://www.wfp.org/