Goto main content

Gaza: Handicap International breidt humanitaire interventie uit

Noodhulp
In de voorbije 20 dagen kwamen meer dan 1000 Palestijnen om het leven in de Gazastrook. Minstens driekwart hiervan waren burgers.[1] De explosieve wapens die men gebruikt in de dichtbevolkte wijken vormen een ernstige schending van het internationale humanitaire recht. Het team van Handicap International in Gaza stelt iedere dag de gruwelijke gevolgen vast deze aanslagen op de burgers en breidt daarom in de komende weken zijn interventie uit.  [1]Bron UN OCHA: http://www.ochaopt.org 

In de voorbije 20 dagen kwamen meer dan 1000 Palestijnen om het leven in de Gazastrook. Minstens drie kwart hiervan waren burgers.[1] De explosieve wapens die men gebruikt in de dichtbevolkte wijken vormen een ernstige schending van het internationale humanitaire recht. Het team van Handicap International in Gaza stelt iedere dag de gruwelijke gevolgen vast deze aanslagen op de burgers en bereidt zich voor om in de komende weken zijn interventie uit te breiden.

Verdelen van krukken, rolstoelen en matrassen

Voor het eerst konden we orthopedisch materiaal leveren aan het Al-Shifa ziekenhuis, dat een groot aantal gewonden verzorgt, maar dat over onvoldoende capaciteiten beschikt om deze mensen op te vangen. Onze collega Samah Abu Lamzy, die vorige week dit ziekenhuis bezocht, beschrijft de dramatische situatie: "De gewonden worden op de grond verzorgd, de tegels liggen besmeurd met bloed... Het was reeds een uitzichtloze situatie vóór de aanvallen, maar ze wordt iedere dag erger."

Om extra orthopedisch materiaal te bezorgen, zal Handicap International zich ook buiten de Gazastrook te bevoorraden. We moeten een manier vinden om de rolstoelen, de krukken en de matrassen tegen doorligwonden te vervoeren naar de gebieden die vandaag niet toegankelijk zijn door de blokkade van het Israëlische leger en door bombardementen.

Mobiele medische teams

Handicap International en haar lokale partners willen eveneens mobiele revalidatieteams inzetten zodra de veiligheid verzekerd kan worden. "Tijdens de gevechten raakten in slechts 20 dagen meer dan 6 000 mensen, onder wie 2 000 kinderen, gewond", onderstreept Jean-Bertrand Lebrun, regionale directeur van Handicap International. "Het merendeel hiervan liep verwondingen op door een ontploffing of door een instortend gebouw. De mensen worden opgevangen door instellingen die onvoldoende middelen hebben om de enorme crisis het hoofd te bieden. In deze situatie trachten de ziekenhuizen vooral levens te redden en eerste hulp te bieden. De gewonden worden echter snel naar huis gestuurd, aangezien men plaats dient te maken voor nieuwe gewonden. Revalidatie zal dus broodnodig zijn om blijvende handicaps, door een gebrek aan zorg na hun operatie, bij deze mensen te voorkomen."

Zware psychologische gevolgen

Om ondersteuning te bieden aan de burgers die door de voorbije 20 dagen van strijd trauma's hebben opgelopen, zal Handicap International eveneens psychosociale steunacties op poten te zetten. "Iedereen in Gaza hoort de aanvallen zowel overdag als 's nachts, volledige wijken werden tot schroot herleid, iedere inwoner kent rechtstreeks of onrechtstreeks iemand die gewond raakte of gedood werd", gaat Jean-Bertrand Lebrun verder. "De psychologische impact op de burgers is zeer verontrustend. Onze collega's ter plaatse stellen symptomen vast die wijzen op ernstige trauma's. Dit hebben we in 2012 reeds meegemaakt tijdens Operatie Wolkkolom. Ieder militair conflict in het centrum van dit zeer dichtbevolkte gebied heeft dramatische gevolgen voor de bevolking, ook op psychosociaal vlak."  

Explosieve wapens vernietigen

Ten slotte onderzoekt Handicap International, dat opruimingsacties leidt in deze regio (in Libanon), de mogelijkheid om na afloop van de militaire operaties in Gaza gelijkaardige acties op touw te zetten (opsporing en vernietiging van explosieve oorlogsresten, risicovoorlichting inzake oorlogstuigen).

 

 

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza Noodhulp

Handicap International roept samen met 12 andere organisaties op voor staakt-het-vuren in Gaza

Alleen een staakt-het-vuren tussen de partijen in het conflict kan een tegemoetkoming aan de immense noden van de burgerbevolking mogelijk maken.

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.