Goto main content

Gevaar voor mijnen in Libië

Mijnen en andere wapens

Handicap International bereidt de komende dagen een urgentiemissie voor om de Libische bevolking in te lichten over de risico’s van mijnen en ander niet-ontploft oorlogstuig.

Ontmijning in Libanon

Handicap International bereidt de komende dagen een urgentiemissie voor om de Libische bevolking in te lichten over de risico’s van mijnen en ander niet-ontploft oorlogstuig.

Handicap International heeft tussen 15 en 23 maart al een evaluatiemissie geleid om informatie te verzamelen over de massale aanwezigheid van niet-ontploft oorlogstuig (artillerie- en mortiergranaten, raketten, geleide wapens, landmijnen). Als de gewapende conflicten voorbij zijn, zullen ontmijningsoperaties noodzakelijk zijn. Nu moeten we vooral de bevolking informeren over het gevaar van die wapens. Zo kunnen levens worden gered.

Op 30 maart heeft Human Rights Watch bevestigd dat de Libische regeringstroepen landmijnen gebruiken die de veiligheid van de burgerbevolking bedreigen. Twee dagen eerder zijn er 24 antivoertuigmijnen en 30 tot 40 landmijnen gevonden dichtbij Ajdabiya. Dat is een stad met 100.000 inwoners die de Libische regeringstroepen tussen 17 en 27 maart hebben bezet.

Daarvoor ontdekten burgers al landmijnen dichtbij de Universiteit van Ghar Yunis in Benghazi. Eveneens in Benghazi lokaliseerden de Verenigde Naties 12 magazijnen met tientallen miljoenen landmijnen.

Binnenkort, op 4 april, is er de Internationale Dag voor de Actie tegen Mijnen (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action). Naar aanleiding daarvan zullen de Verenigde Naties een oproep doen om het Verdrag van Ottawa, dat landmijnen verbiedt, universeel te erkennen. Libië is een van de 37 landen die nog steeds weigeren om die wapens te verbieden en tot het Verdrag toe te treden. Het Libische grondgebied was voor het huidige conflict trouwens al bezaaid met mijnen uit de Tweede Wereldoorlog.

“Handicap International kan vanuit haar ervaring getuigen over de vreselijke gevolgen van mijnen voor gewone burgers”, zegt Bruno Leclercq, verantwoordelijke voor de policy unit van Handicap International. “Nog lang na het einde van de oorlog zullen die wapens slachtoffers maken in Libische families. Dat wijst nog maar eens op de noodzaak om alle Staten te overtuigen tot het Verdrag van Ottawa toe te treden. Als we daarvoor vechten, kan de wereld misschien bevrijd geraken van die ontoelaatbare wapens.”
Beluister de audio reportage met Bruno Leclercq in Vandaag op Radio1

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.