Goto main content

Handicap International op mondiale top rond handicap

Mensenrechten

Handicap International nam op 16 en 17 februari deel aan de Global Disability Summit, waar het alle staten opriep om zich conreet in te zetten voor de rechten van mensen met een handicap en de begeleiding van kwetsbare bevolkingsgroepen.

Handicap International neemt deel aan de Global Disability Summit om de stem van de vele mensen met een handicap overal ter wereld te laten horen.

Handicap International neemt deel aan de Global Disability Summit om de stem van de vele mensen met een handicap overal ter wereld te laten horen.

De mondiale top ging dit jaar online door en bracht voornamelijk vertegenwoordigers van regeringen, donoren, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector samen rond de virtuele tafel. Al deze actoren houden zich immers bezig met het vraagstuk van de integratie van mensen met een handicap in onze samenlevingen en, hoofdzakelijk, in landen met lage inkomens.

Handicap International nam deel aan deze top om de stem van de vele mensen met een handicap overal ter wereld te laten horen. Naar schatting 1 miljard mensen hebben een handicap en 80% van hen leeft in de armste landen. Ook wordt geschat dat 50% van de kinderen met een handicap in deze landen geen toegang heeft tot onderwijs. Dit betekent dat 32 miljoen kinderen niet naar school kunnen gaan.

De politieke besluitvormers die aan deze top deelnamen, hebben de kans om oplossingen te vinden, hefbomen te activeren om deze situatie te verbeteren en deze mensen in de samenleving op te nemen. Handicap International wil van deze gelegenheid gebruik maken door te getuigen wat er gebeurt in de landen waar de organisatie actief is.

"Wij willen staten, regeringen, donoren en andere belanghebbenden aanmoedigen concrete toezeggingen te doen om de rechten van mensen met een handicap te bevorderen en mensen in nood te ondersteunen. - Blandine Bouniol, adjunct-directeur advocacy bij Handicap International

"Een van de uitdagingen van deze top was ervoor te zorgen dat deze belanghebbenden handicaps niet alleen als een gezondheidsprobleem beschouwen, maar als een maatschappelijk vraagstuk op zich," aldus Blandine Bouniol. "Inclusie is niet beperkt tot sociale, economische, culturele of politieke aspecten. Inclusie betekent dat mensen met een handicap actief en zinvol kunnen deelnemen aan alle aspecten van het dagelijks leven, net als ieder ander."

 

Gepubliceerd op: 17 februari 2022

Meer over dit onderwerp

Oproep tot het stoppen van geweld
© Xavier Bourgois / HI
Mensenrechten Noodhulp

Oproep tot het stoppen van geweld

In het zicht van een dreigende Israëlische inval in de Gazastrook roepen 12 internationale ngo's op tot een einde van het gewapend geweld zodat een nooitgeziene humanitaire crisis wordt vermeden.

 'In de eerste plaats zijn het de Oekraïense burgers zijn die de gevolgen zullen dragen'
© R.Crews
Mensenrechten Mijnen en andere wapens

'In de eerste plaats zijn het de Oekraïense burgers zijn die de gevolgen zullen dragen'

Na een eerste lading te hebben geleverd in juli, zal de VS deze maand opnieuw clustermunitie overdragen aan Oekraïne. Deze bommen zijn door de Conventie van Oslo echter verboden.

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”
© Rem Dia Lo / HI
Mensenrechten

“Opdat alle vrouwen met een handicap neen kunnen zeggen wanneer dat nodig is”

Mijn naam is Dieynaba Diallo, ik ben 53 jaar en ik ben een Senegalese vrouw met een motorische handicap. Ik ben coördinatrice van de plaatselijke afdeling - in Thiès, Senegal - van de Pan-Afrikaanse vereniging ‘Women in law and development in Africa’, een partner van HI.