Goto main content

Handicum in Colombia

Voor Handicap International’s project ‘solidaire organisaties’ trokken Koen, Stef en Els eind april naar Colombia. Het werd een boeiende en leerrijke uitwisseling van ervaringen, waarbij de talenten van mensen met een handicap centraal stonden.

Meisje met syndroom van down met het boekje van Handicum

Voor Handicap International’s project ‘solidaire organisaties’ trokken Koen, Stef en Els eind april naar Colombia. Het werd een boeiende en leerrijke uitwisseling van ervaringen, waarbij de talenten van mensen met een handicap centraal stonden.

Koen en Stef werken voor Handicum, een Belgische vormingsorganisatie voor mensen met een handicap. Els doet aan ontwikkelingseducatie bij Handicap International. Het drietal maakte kennis met de Colombiaanse organisaties Corfrodis en Fundisca, die door Handicap International worden ondersteund.

Met het project ‘solidaire organisaties’ brengt Handicap International organisaties voor mensen met een handicap uit België en uit het Zuiden bij elkaar. Door ervaringen uit te wisselen, leren ze van elkaar en worden ze samen sterker. Het is de bedoeling dat de organisaties op termijn deel gaan uitmaken van een netwerk, dat de rechten van mensen met een handicap uit het Zuiden zal verdedigen.

Handicum, Corfrodis en Fundisca hebben een aantal interessegebieden gemeen. Tijdens het werkbezoek werd dan ook vooral gediscussieerd over hoe mensen met een handicap zelfstandig kunnen leven en in het maatschappelijke leven kunnen integreren. Meer specifiek werd gefocust op de mogelijkheden van familie en vrienden om mensen met een handicap te helpen hun talenten te ontwikkelen.

Bij Corfrodis was iedereen erg enthousiast over de activiteiten van Handicum. De reacties op de workshop van Stef over de rol van verzorgers en ouders van mensen met een handicap, waren positief. Zelf waren Koen en Stef onder de indruk van de werking van een school die door Corfrodis wordt gesteund en die een heel vooruitstrevende visie heeft op leerlingen met een handicap.

Verder maakten Koen, Stef en Els kennis met een microproject van Corfrodis. Handicap International heeft ervoor gezorgd dat Corfrodis tien kippen aan tien van haar leden kon geven. Daardoor hebben ze een inkomen en raken ze uit hun sociaal isolement.

Fundisca lobbyt bij de overheid om de rechten van mensen met een handicap te respecteren en sensibiliseert de samenleving. Daarnaast ondersteunt ze een aantal organisaties in de buurt. Zo werkt Fundisca samen met Hermano Mayor, die kinderen met een beperking hippotherapie (therapie met paarden) geeft. “De warmte die de organisatie uitstraalde voerde ons met een wee gevoel terug naar de hoofdstad, waarna we weer naar België vlogen”, wist Els te vertellen. “We kijken alvast uit naar het bezoek van twee Colombiaanse partners aan België volgend jaar”, besluit ze.
 

Meer over dit onderwerp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers Mijnen en andere wapens

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers

Volgens de Cluster Munition Monitor 2024 waren ook vorig jaar meer dan 9 op de 10 slachtoffers onschuldige burgers.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.